Sciencefiction wordt realiteit: Belgisch bedrijf werkt aan bionische voetprothese op batterijen

Een bionische voet, het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm. Toch is Axiles Bionics, een spin-off aan de VUB, bezig met het ontwikkelen van een voetprothese met een bionische enkel. Deze prothese werkt op batterijen. CEO en oprichter van Axiles Bionics, Pierre Cherelle, vertelde aan Business AM hoe het proces werkt.


Beluister hier het volledige interview met Pierre Cherelle:


De essentie: De meeste protheses hebben geen gewricht ter hoogte van de enkel. Dat verhoogt het risico op lichamelijke ongemakken. Hoewel de nieuwe prothese een batterij heeft, dient dit voornamelijk als voeding voor sensoren. Voor een bionische voet is nog research nodig.

  • Cherelle legt de huidige situatie uit: “Een prothese zonder enkelgewricht voelt aan alsof je met gesloten skilaarzen moet stappen. Het resultaat is dat de beweeglijkheid van het lichaam bemoeilijkt wordt en hierdoor moet het hele lichaam compenseren, wat op lange termijn secundaire pathologieën kan aanbrengen. Vroegtijdige artrose, maar ook rugpijn, kniepijn en dergelijke.”
  • “Onze prothese gaat mechanisch te werk en is beweeglijk ter hoogte van het gewricht, maar niet via een motor. Er zit ook wel een batterij in, maar die dient hoofdzakelijk om data van sensoren op te nemen. Die helpen voor voorspellend onderhoud. We kunnen de statistieken van het gebruik van de voet ook terugsturen naar de gebruiker. En als laatste kunnen we met die data de protheses ook sneller verbeteren. Wij zien onze protheses als evolutief in de tijd. Als iemand een prothese van ons draagt, dan gaat hij daar continu ook de updates van kunnen krijgen.”
  • “Wij zijn al vijftien jaar bezig met hoofdzakelijk research. De bionische voet is eigenlijk nog niet klaar. Daar hebben wij nog een paar jaar voor nodig. Het is de bedoeling om het zo toegankelijk mogelijk te maken voor elke gebruiker. Dat is absoluut geen evidente, want dit is high tech, zeer complexe technologie. En ook relatief dure technologie, wegens de hoogwaardige materialen die gebruikt worden”, verduidelijkt Cherelle.
Meer