Binnenkort kernwapens in Japan?

Omwille van de toenemende assertiviteit van China en het nucleaire programma van Noord-Korea, pleit voormalig premier van Japan Shinzo Abe voor de installatie van NAVO-kernwapens in zijn land. Zijn pleidooi stoot echter meteen op hevig verzet.

Afgelopen zondag maakte de Russische president Vladimir Poetin aan de wereld bekend dat Rusland zijn nucleaire afschrikking in hogere staat van paraatheid bracht. Een zoveelste escalatie in het conflict in Oekraïne. Ver weg van Oekraïne liet de voormalige premier van Japan zijn stem horen, en ging hij in tegen het traditioneel pacifistische Japan.

3 nucleaire principes

Shinzo Abe zei tijdens een programma op Fuji Television dat Japan het delen van NAVO-kernwapens in overweging moet nemen. “Japan moet in zijn besprekingen ook verschillende opties in overweging nemen”, zei de voormalige premier tijdens het programma.

“In de NAVO delen Duitsland, België, Nederland en Italië kernwapens. Ze herbergen Amerikaanse kernwapens op hun bases. We moeten begrijpen hoe de veiligheid in de wereld wordt gehandhaafd en het niet als een taboe beschouwen om een open discussie te voeren.”

De huidige premier van Japan, Fumio Kishida, wees het voorstel meteen af. Het druist dan ook in tegen de nucleaire principes van het land, voor het eerst vastgelegd in 1967: geen kernwapens bezitten, geen kernwapens produceren en niet toestaan dat kernwapens op Japans grondgebied worden gebracht.

Opiniepeilingen wijzen volgens The Japan Times bovendien uit dat het publiek fel gekant is tegen het idee dat Japan kernwapens zou moeten stockeren. Maar een overeenkomst over het delen van kernwapens van de NAVO zou een meer aanvaardbare optie zou kunnen zijn voor het publiek, aldus Abe. “Veel mensen in Japan weten waarschijnlijk niet van het systeem af.”

Het is volgens Abe wel belangrijk om als doel kernwapens af te schaffen. “Maar als het gaat om de vraag hoe we het leven van de Japanse burgers en de natie kunnen beschermen, denk ik dat we verschillende opties volledig in overweging moeten nemen.”

China

Abe liet het daar niet bij en riep de VS ook op om hun jarenlange beleid van strategische dubbelzinnigheid over Taiwan te laten varen. Amerika moet volgens hem duidelijk maken dat ze het eiland zullen komen verdedigen als China het zou aanvallen.

Wang Wenbin, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, pikte die commentaar niet. “Japanse politici hebben vaak drogredenen verspreid met betrekking tot Taiwan en zelfs schaamteloos valse opmerkingen gemaakt die in strijd zijn met de drie niet-nucleaire beginselen van de natie”, zo citeert The Guardian Wang.

“Wij vragen Japan met klem om diep na te denken over zijn geschiedenis”, zei Wang nog. Hij waarschuwde Tokio om “voorzichtig te zijn in woorden en daden over de kwestie Taiwan om te stoppen met het provoceren van problemen”.

Japan is het enige land waar ooit kernbommen als oorlogswapen zijn gebruikt. Twee Amerikaanse atoombommen ontploften boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om het leven.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.