Binnenkort in Antwerpen: Flixbus met zonnepanelen op het dak

De busmaatschappij Flixbus runt een proefproject met zonnepanelen op het dak van zijn bussen. Per rit kan dat tot tien liter benzine schelen.

In Antwerpen en Brugge rijdt er binnenkort een bijzondere editie van de gekende groene Flixbus rond. De lowcost-busmaatschappij is van start gegaan met zonnepanelen op het dak van een bus. De proefrit rijdt langs Antwerpen en Brugge.

Lange route

Om zonnepanelen kosten-efficiënt te maken, moeten ze geïnstalleerd worden op een bus die een behoorlijke route aflegt. ‘Daarom hebben we gekozen voor de rit van Dortmund naar Londen’, legt een woordvoerder van Flixbus uit aan BusinessAM.

De zonnepanelen zijn nog maar pas geïnstalleerd, maar ‘de eerste resultaten tonen dat ze per 100 kilometer het dieselverbruik doen dalen met 1,8 liter’. Op een rit van 600 kilometer, dat is de route van Dortmund naar Londen, betekent dat een winst van 10 liter.

Wifi

De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt gebruikt voor de elektrische toepassingen aan boord. De wifi en de usb-poortjes die standaard zijn op een Flixbus, worden dus gevoed door zonne-energie.

Een Brits bedrijf levert de zonnepanelen voor Flixbus. De techniek is niet onbekend. Zonnepanelen worden al geïnstalleerd op vrachtwagens en bezorgdiensten, maar bij langeafstandsbussen is het een uniek project. Of het ook wordt uitgerold naar alle bussen van Flixbus, moet blijken uit de resultaten.

‘Flixbus heeft momenteel drie projecten met alternatieve energie lopen’, klinkt het bij de Duitse lowcoster. ‘Eén daarvan heeft te maken met elektrische bussen, een ander met de zonnepanelen. Een derde optie is de waterstofbus.’

Waterstofbus

Wanneer die laatste wordt ingezet, is nog niet duidelijk. ‘Het nadeel aan elektrische bussen is dat ze slechts driehonderd kilometer kunnen rijden. Nadien moeten ze langdurig tanken. Bij waterstofbussen gaat dat sneller.’

Toch is een waterstofbus nog niet voor morgen. ‘We zoeken nog een leverancier voor die bussen’, zegt Flixbus. Tot dan kan u de zonnepanelenbus spotten in Antwerpen en Brugge.

Lees meer:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20