Binance slaat de handen in elkaar met Nigeria: economische zone in de maak

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance is in onderhandelingsgesprekken met NEZPA: de Nigeriaanse verwerkingszone voor autoriteiten. Het doel: een digitale draaischijf bouwen “vergelijkbaar met de virtuele vrije zone van Dubai”.

De nieuwe economische zone zou bedrijven stimuleren en ondersteunen die actief zijn op gebied van crypto en blockchain. Het Afrikaans land wil met het initiatief op economisch vlak de overstap maken van ruwe olie naar digitale technologie.

Verrassend is het nieuws niet. Volgens een recent onderzoek van Triple-A telt Nigeria meer dan 22 miljoen actieve cryptogebruikers. Volgens Adesoji Adesugba, directeur van NEZPA, zou het initiatief niet enkel helpen bij de ontwikkeling van Nigeria’s digitale economie, maar zou het ook de werkgelegenheidskansen verruimen. “We willen nieuwe wegen inslaan om de economische kansen voor onze burgers te vergroten, in lijn met het mandaat van de autoriteiten, de richtlijn van de geachte minister en de economische ontwikkelingsagenda van president Muhammadu Buhari”, zegt hij in een blogpost van de Nigeriaanse overheid.

Als de onderhandelingsgesprekken doorkomen, zal de voorgestelde zone de eerste zijn in Afrika. Net zoals dat in Dubai het geval is, tracht deze zone cryptovriendelijke wetten, voorschriften en fiscale voordelen aan te bieden aan cryptobedrijven.

Gecentraliseerde digitale munt

Omdat Nigeria de afgelopen maanden te kampen had met een onstabiel overheidsbeleid en een gebrekkig financieel systeem, is de adoptie van cryptomunten in het land blijven groeien.

Vorig jaar in oktober lanceerde het land een digitale centrale bankmunt (CBDC) genaamd de e-Naira, die in handen is van de centrale bank. Sindsdien maken er al bijna een miljoen burgers gebruik van die munt. De centrale bank van Nigeria is dan ook van plan om het gebruik van deze munt de komende jaar te vertienvoudigen en de focus voornamelijk te leggen op mensen zonder een bankrekening.

Als gevolg van de massale crypto-adoptie in het land, heeft de Nigeriaanse regering nieuwe regels opgesteld voor het verhandelen van digitale activa. Bovendien is ook bekend dat Nigeria Exchange Ltd. volgend jaar een blockchain-platform zal introduceren om de handel binnen de cryptomarkt te verdiepen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20