Binance krijgt boete van 3,3 miljoen euro van De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland, heeft cryptoplatform Binance een boete van zo’n 3,3 miljoen euro opgelegd, omdat het zich niet zou hebben geregistreerd in het land. De bank stelde dat de inbreuk plaatsvond tussen eind mei 2020 en december 2021 en omschreef hem als “zeer ernstig”. 

“De Nederlandsche Bank heeft op 25 april 2022 een bestuurlijke boete van 3.325.000 euro opgelegd aan Binance Holdings Ltd. De boete is opgelegd omdat Binance cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden”, zo laten de Nederlanders weten.

De bank zegt daarnaast dat ze het standaard boetebedrag van 2 miljoen euro hebben verhoogd naar 3,3 miljoen euro, vanwege de “ernst en verwijtbaarheid” van het cryptoplatform.

“DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Binance mondiaal de grootste aanbieder van cryptodiensten is, met een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar, en dat Binance in Nederland een zeer groot aantal klanten heeft. Daarnaast heeft Binance concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB.”

Registratieplicht

Binance heeft inmiddels een verzoek ingediend om zich alsnog te registreren in Nederland en is in beroep gegaan tegen de boete. Bedrijven die cryptodiensten aanbieden in Nederland zijn sinds 21 mei 2020 verplicht hun activiteiten te registreren op grond van een wet die witwassen en het financieren van terrorisme moet voorkomen. 

Dit hangt volgens DNB samen met de anonimiteit van crypto, die zonder een dergelijke registratieplicht minder goed in de gaten is te houden.

Actief in Iran en delen van klantgegevens met Moskou

Recentelijk kwam het nieuws naar buiten dat Binance vorig jaar klantgegevens met de Russische financiële inlichtingeneenheid heeft gedeeld. De Russen wilden namelijk net als DNB corruptie, witwassen en overige criminaliteit bestrijden. Volgens onderzoek van Reuters was het Moskou echter voornamelijk te doen om de miljoenen dollars aan Bitcoin te traceren, die waren ingezameld voor de gevangengenomen oppositieleider Alexej Navalny. 

De cryptohandelaar zou daarnaast transacties van klanten in Iran verwerken, ondanks Amerikaanse sancties en een officieel verbod om daar zaken te doen.

Volgens crypto-analist CoinGecko was het dagelijkse handelsvolume van crypto op Binance de afgelopen 24 uur zo’n 24,8 miljard dollar. Daarmee is het een van de grootste exchanges wereldwijd. 

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.