Bill Gates haalt 7 miljard dollar op voor vaccinfonds

Het Verenigd Koninkrijk organiseerde donderdag een virtuele top met als doel geld op te halen voor Gavi, een gezondheidsfonds van Microsoft-oprichter Bill Gates.

De top werd geleid door de Britse premier Boris Johnson en ook Gates gaf een speech. Belangrijke politici en zakenmensen van meer dan 50 landen wereldwijd waren virtueel aanwezig zijn op de top. Het fonds haalde al zeker 7,4 miljard dollar (6,6 miljard euro) aan steun op, waarvan 340 miljoen dollar van de Europese Commissie.

Het geld gaat volledig naar Gavi en zal gebruikt worden om 300 miljoen kinderen in de armste landen tegen 2025 te vaccineren tegen allerlei ziektes.

Gavi is opgericht in 1999 door de Bill & Melinda Gates Foundation, een vehikel van Bill Gates en zijn vrouw dat medische initiatieven ondersteunt. Gavi is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingslanden en rijke landen, gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef, de Wereldbank, vaccinbedrijven en enkele filantropen op persoonlijke titel. Het doel is al sinds het begin om vaccinatie toegankelijker te maken in arme landen.

Mazelen

Maar ook in de coronacrisis heeft Gavi al zijn steentje bijgedragen. Het levert essentiële medische voorzieningen aan mensen in nood of in de frontlinie om testen op Covid-19 sneller vooruit te laten gaan. En het fonds beloofde al te helpen met de verspreiding van een coronavaccin als dat er is. Momenteel worden er ongeveer 133 vaccins ontwikkeld en getest.

Met het opgehaalde geld wil Gavi dus kinderen in ontwikkelingslanden vaccineren tegen Covid-19, maar ook tegen andere ziektes als mazelen en polio. Dat moet de druk op de gezondheidszorg in die landen verminderen, nu Covid-19 daar ook nog eens bovenop komt, en de verspreiding van het coronavirus afremmen. Experten waarschuwen dat nieuwe golven mogelijk zijn in rijke landen als het virus vrije baan krijgt in arme landen.

En nu andere vaccinatieprogramma’s serieus verstoord worden door Covid-19, is de kans groot dat bijvoorbeeld mazelen of gele koorts zich opnieuw sneller verspreiden, waarschuwt Gavi-CEO Seth Berkley. ‘Daarom moeten we snel ingrijpen’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20