Bijna kwart van Amerikaanse bierverkoop gegenereerd door ambachtelijke brouwers

In de Verenigde Staten hebben ambachtelijke brouwers het voorbije jaar 24,3 miljoen vaten bier geproduceerd. Dit betekende een daling met 0,5 miljoen vaten tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association. De gezamenlijke omzet van de Amerikaanse ambachtelijke brouwers bereikte vorig jaar een niveau van bijna 28,5 miljard dollar. Dat was 6 procent meer dan het jaar voordien. Ambachtelijke brouwers hadden in de totale Amerikaanse bierverkoop een aandeel van 24,6 procent.

De volumes: De productie van de Amerikaanse ambachtelijke bierproducenten bleef volgens het rapport van de Brewers Association vorig jaar zowel qua volume als marktaandeel relatief status-quo tegenover het jaar voordien.

  • De ambachtelijke brouwers vertegenwoordigden daarmee 13,2 procent van de totale Amerikaanse biermarkt.
  • Dat betekende een stijging met 0,1 procentpunt tegenover het jaar voordien, terwijl de totale Amerikaanse biermarkt daarentegen een inkrimping met 3 procent diende te melden.

Hogere prijzen: De inkomsten van de Amerikaanse ambachtelijke brouwers liepen sterker op dan de verkochte volumes.

  • “Aangezien ambachtelijke bieren hogere prijzen kunnen aanrekenen, kon de sector op het gebied van inkomsten sterke prestaties melden”, merkte Bart Watson, hoofdeconoom van de Brewers Association, op in een commentaar op het rapport.
    • “Dat was onder meer te danken aan een aantal verschuivingen op de markt. Kleinere brouwers, die vooral lokaal verkopen, wisten immers een groter marktaandeel te veroveren.”
    • “Daarnaast was er ook een verdere terugkeer naar de horeca, waar gemiddeld hogere tarieven worden aangerekend.”
  • “Het was voor de Amerikaanse ambachtelijke brouwers het voorbije jaar in het algemeen echter moeilijk om een verdere groei te realiseren”, betoogde Watson nog.
    • “Twee jaar geleden kon de sector profiteren van het herstel na de coronapandemie. Maar ook toen werd al voorspeld dat er snel een stagnatie zou volgen. De sector moest immers met aanhoudende uitdagingen, onder meer op het gebied van toelevering en prijsstelling, rekening houden.”
    • “Bovendien werden de ambachtelijke brouwers het voorbije jaar geconfronteerd met stijgende kosten voor onder meer materialen en grondstoffen, terwijl ook met een toenemende concurrentie – vooral in de distributie – diende te worden afgerekend. In dergelijke marktomstandigheden kon de sector nog moeilijk een sterke groei realiseren.”

Tewerkstelling: De ambachtelijke brouwerijen zorgden in de Verenigde Staten het voorbije jaar voor een rechtstreekse tewerkstelling van 189.413 mensen.

  • Dat betekende een stijging van 9 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd ondersteund door zowel de toename van het aantal brouwerijen als een voortdurende verschuiving naar bedrijfsmodellen die op de horeca zijn gericht.
  • Ook het voorbije jaar liet het aantal Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen een verder stijging optekenen. Er was daarbij sprake van 9.552 bedrijven. Dat betekende een nieuw record.
    • De totale Amerikaanse biermarkt telde 9.709 producenten, tegenover 9.384 eenheden het jaar voordien. Er werden daarbij 549 nieuwe brouwerijen geopend, terwijl 319 bierproducenten hun activiteiten staakten.
  • “Voor het tweede opeenvolgende jaar moest er bij de openingen van nieuwe brouwerijen een daling worden opgetekend”, stelde Watson nog.
    • “Dat is de weerspiegeling van een markt die naar een grotere maturiteit neigt. Het sluitingspercentage liet anderzijds een toename optekenen, maar bleef met een niveau van ongeveer 3 procent anderzijds relatief laag.”
    • “Het beperkte aantal sluitingen bewijst de sterke vraag naar lokale bieren en de veelzijdigheid en flexibiliteit van de kleine bierproducenten.”

De grootste: Brouwer D.G. Yuengling and Son uit Pennsylvania bleek ook vorig jaar de grootste ambachtelijke bierproducent van de Verenigde Staten.

  • De Brewers Association definieert een ambachtelijke bierproducent als een biermaker die maximaal 6 miljoen vaten bier per jaar produceert.
  • Bovendien moet de onderneming voor minstens 75 procent in handen zijn van de brouwer of door een andere ambachtelijke biermaker worden gecontroleerd.
  • In de totale Amerikaanse biermarkt – die geleid wordt door Anheuser-Busch – staat D.G. Yuengling op een zevende plaats.
  • De rest van de top vijf bij de ambachtelijke brouwers bestaat uit Boston Beer, Sierra Nevada Brewing, Duvel Moortgat USA en Gambrinus. Ook al die partijen behielden hun plaats van het jaar voordien.
  • Onder de debutanten in de lijst bevindt zich onder meer Tilray Beer Brands, onderdeel van het Canadese cannabisbedrijf Tilray.

(evb)

Meer