“Bijna geen enkel” vat Russische olie wordt nog verkocht voor minder dan 60 dollar: het G7-plafond heeft geen zin meer

De Westerse strategie om een prijsplafond op te leggen aan de olie van het Kremlin werkt niet meer. De Russische president Vladimir Poetin heeft echter veel uitgegeven om eromheen te werken, maar het is tijd om iets anders te vinden.

Waarom is dit belangrijk?

Iets minder dan een jaar geleden kwamen de leden van de Europese Unie, de G7 en Australië overeen om een prijsplafond van 60 dollar per vat op ruwe Russische olie via zeevaart in te stellen. Een blokkade die berustte op het verbod voor Europese en G7-verzekerings- en kredietinstellingen om Russische brandstoffen te verzekeren als deze boven het plafond waren gekocht. Maar dit systeem lijkt niet langer effectief te zijn.

Een omzeiling van het prijsplafond

Begin deze maand werd gemeld dat de belastinginkomsten uit olie en gas van Rusland meer dan verdubbeld waren ten opzichte van september en met meer dan een kwart waren gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit ondanks het prijsplafond dat de EU en de G7 hadden opgelegd.

  • Een week later zijn er nieuwe gegevens onthuld door de Financial Times. Een hoge Europese functionaris schatte dat "bijna geen enkele" van de zendingen ruwe olie over z
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer