“Bijna geen enkel” vat Russische olie wordt nog verkocht voor minder dan 60 dollar: het G7-plafond heeft geen zin meer

“Bijna geen enkel” vat Russische olie wordt nog verkocht voor minder dan 60 dollar: het G7-plafond heeft geen zin meer
Oliepompen in Rusland en de Russische dictator Vladimir Poetin – Andrey Rudakov/Bloomberg/Contributor/Getty Images

De Westerse strategie om een prijsplafond op te leggen aan de olie van het Kremlin werkt niet meer. De Russische president Vladimir Poetin heeft echter veel uitgegeven om eromheen te werken, maar het is tijd om iets anders te vinden.

Waarom is dit belangrijk?

Iets minder dan een jaar geleden kwamen de leden van de Europese Unie, de G7 en Australië overeen om een prijsplafond van 60 dollar per vat op ruwe Russische olie via zeevaart in te stellen. Een blokkade die berustte op het verbod voor Europese en G7-verzekerings- en kredietinstellingen om Russische brandstoffen te verzekeren als deze boven het plafond waren gekocht. Maar dit systeem lijkt niet langer effectief te zijn.

Een omzeiling van het prijsplafond

Begin deze maand werd gemeld dat de belastinginkomsten uit olie en gas van Rusland meer dan verdubbeld waren ten opzichte van september en met meer dan een kwart waren gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit ondanks het prijsplafond dat de EU en de G7 hadden opgelegd.

  • Een week later zijn er nieuwe gegevens onthuld door de Financial Times. Een hoge Europese functionaris schatte dat “bijna geen enkele” van de zendingen ruwe olie over zee in oktober onder de 60 dollar per vat werd uitgevoerd.
  • De officiële Russische statistieken melden een gemiddelde verkoopprijs in oktober van meer dan 80 dollar per vat. Dit ligt onder de marktprijs voor ruwe olie, maar boven het vastgestelde plafond.

Moskou heeft dus een gulden middenweg gevonden tussen het creëren van concurrentie en het vullen van zijn schatkist. De winnende tactiek: een vloot van spookschepen. Deze route opzetten was waarschijnlijk kostelijk, maar het werkt. Deze oude schepen varen nu over alle zeeën ter wereld, meestal zonder verzekering en soms wisselend van vlag.

Dure routes

  • In oktober waren slechts 37 van de 134 gecontroleerde schepen die uit Rusland kwamen verzekerd door een Westerse verzekeringsmaatschappij. De EU maakt zich echter zorgen dat sommige verzekeraars blijkbaar valse informatie krijgen over de prijzen en bestemming van de lading, meldt de FT.
  • Erger nog: een deel van de olie die boven de opgelegde prijzen wordt verkocht, komt op de Europese markt terecht. Een deel gaat door Turkije, dat geen sancties oplegt aan Russische brandstoffen. Een ander deel komt waarschijnlijk verdund in olie uit Azerbeidzjan, hoewel dat land elke betrokkenheid ontkent.
  • Het is nu dus zaak om nieuwe dwangmethoden te vinden om dit plafond op te leggen. Begin oktober overwoog het Amerikaanse ministerie van Financiën de controles bij de ingang van havens te versterken. Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan.
  • Maar als het prijsplafond nu achterhaald is, was het zeker niet ineffectief, benadrukken veel analisten. “Tankers kosten meer dan tanks”, benadrukte onlangs Eric Van Nostrand, waarnemend assistent-secretaris voor economisch beleid bij het Amerikaanse ministerie van Financiën.
  • Jeffrey Sonnenfeld, hoogleraar aan de Yale School of Management en adviseur van die instelling, is het daarmee eens. Hij schat dat Moskou al 36 dollar per vat heeft uitgegeven aan langere reizen voor tankers, hogere verzekeringskosten en nieuwe infrastructuur. Dit relativeert de voordelen voor het Kremlin.

(cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.