Bijna alle landen missen deadline klimaatdoelstellingen VN


Key takeaways

  • Slechts tien van de bijna tweehonderd landen die onder het Akkoord van Parijs vallen, hebben hun herziene klimaatdoelstellingen voor de deadline ingediend.
  • Verschillende grote economieën, waaronder China en India, hebben de deadline voor het indienen van nieuwe doelen om de CO2-uitstoot te verminderen gemist.
  • De trage reactie wekt bezorgdheid over een mogelijke ommekeer in de klimaatactie nu wereldleiders te maken hebben met concurrerende prioriteiten.

Bijna alle landen hebben de VN-deadline niet gehaald. Ze hebben de klimaatdoelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen op 10 februari niet ingediend. Dit geldt ook voor verschillende grote economieën die onder druk staan om leiderschap te tonen in de nasleep van de terugtrekking van de VS uit het Akkoord van Parijs over klimaatverandering.

Slechts tien van de bijna tweehonderd landen die onder de Overeenkomst van Parijs vallen, hebben hun herziene klimaatdoelstellingen op de vastgestelde datum ingediend, volgens een VN-database die deze volgt.

Weinig grote uitstoters halen deadline

De Overeenkomst van Parijs verplicht elk land om een ambitieuzer doel te stellen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in 2035, vergezeld van een gedetailleerd plan waarin staat hoe deze vermindering zal worden bereikt. De wereldwijde uitstoot is hard blijven stijgen, waardoor er tegen het einde van dit decennium een daling van bijna 50 procent nodig is om te voldoen aan de temperatuurlimieten die in het Akkoord van Parijs zijn vastgelegd.

Simon Stiell, de VN-klimaatchef, heeft het belang van deze nationale beloften benadrukt door ze “de belangrijkste beleidsdocumenten van deze eeuw” te noemen. Maar slechts een klein aantal grote uitstoters heeft de deadline gehaald. Belangrijke spelers als China, India en de Europese Unie ontbraken opvallend genoeg.

Mechanisme voor verantwoording

De meeste G20 economieën hebben hun herziene klimaatdoelstellingen niet op tijd ingediend. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië – het gastland voor de VN-klimaattop van dit jaar – waren de uitzonderingen. De toezegging van de VS is echter grotendeels symbolisch, omdat deze werd gedaan voordat president Donald Trump het land terugtrok uit het Akkoord van Parijs.

Hoewel er geen sancties zijn voor het te laat indienen van doelen, formeel bekend als nationaal vastgestelde bijdragen (NDC’s), dienen deze inzendingen als een graadmeter voor de inzet van regeringen om klimaatverandering aan te pakken. Ze zijn niet wettelijk bindend, maar functioneren als een mechanisme voor verantwoording.

Bezorgdheid mogelijke ommekeer klimaatactie

Vorige week verklaarde Stiell dat de inzendingen in september binnen moesten zijn om een grondige beoordeling mogelijk te maken voor de VN COP30 klimaatconferentie in november. Een woordvoerster van de EU gaf aan dat het blok van 27 landen van plan is zijn herziene doelstellingen ruim voor de top in Belem in te dienen. Experts verwachten dat China, ’s werelds grootste vervuiler en een belangrijke investeerder in hernieuwbare energie, zijn langverwachte klimaatplan in de tweede helft van het jaar zal onthullen.

De Verenigde Arabische Emiraten, Ecuador, Saint Lucia, Nieuw-Zeeland, Andorra, Zwitserland en Uruguay behoorden tot de landen die de deadline van 10 februari hebben gehaald. Deze trage reactie neemt de bezorgdheid over een mogelijke ommekeer in de klimaatactie niet weg, omdat de wereldleiders worstelen met verschillende concurrerende prioriteiten, waaronder de terugkeer van president Trump, budgettaire beperkingen, veiligheidscrises en verkiezingsdruk.

Duidelijke tegenslag

Ebony Holland, International Institute for Environment and Development, erkende dat de terugtrekking van de VS “duidelijk een tegenslag” was. Ze benadrukte verschillende factoren die bijdragen aan de trage reactie. “Het is duidelijk dat er belangrijke geopolitieke verschuivingen gaande zijn die uitdagingen vormen voor internationale samenwerking, met name op kritieke gebieden als klimaatverandering,” stelde ze.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.