Bijna 5.000 coronabesmettingen gelinkt aan Brits muziekfestival

Boardmasters Festival in Newquay in het westen van Engeland zou verantwoordelijk zijn voor een enorme uitbraak van het coronavirus. Het festival ging door van 11 tot en met 15 augustus en werd bezocht door 50.000 mensen. 4.700 van hen zouden na afloop positief hebben getest op SARS-CoV-2.

Het al dan niet doorgaan van muziekfestivals tijdens de coronapandemie zorgt al langer voor discussie. Zo zagen onder andere Pukkelpop in België en Lowlands en Down The Rabbit Hole in Nederland zich genoodzaakt de editie van deze zomer af te gelasten.

In het Verenigd Koninkrijk konden twee weken geleden wel zo’n 50.000 bezoekers genieten van Boardmasters Festival in de regio Cornwall. Op de affiche daar stonden onder andere Foals, Gorillaz, Jamie xx, Maribou en Basement Jaxx.

“Volledige plaatje pas over paar dagen”

Nu blijkt echter dat ook het nieuwe coronavirus zeer aanwezig was op het muziekfestival. Op sociale media zeiden heel wat bezoekers de voorbije dagen al dat ze na het festival positief hadden getest op het virus, maar tot nu was er nog geen officiële communicatie geweest over de mogelijke uitbraak.

De lokale overheid van Cornwall heeft maandag bevestigd dat 4.700 gevallen in verband worden gebracht met het festival. “Het gaat om mensen die bij het afleggen van hun PCR-test hebben opgegeven dat ze het Boardmasters Festival hebben bezocht. We weten niet of ze er hebben gekampeerd of wat ze hebben bezocht op het festival of in de stad”, legt Ruth Goldstein, adjunct-directeur van Volksgezondheid voor Cornwall en de Scilly-eilanden, uit in een persmededeling via de BBC. “Het zal nog een paar dagen duren voor we het volledige plaatje kennen.”

Reactie Boardmasters Festival

Het festival zelf verdedigt zich door te zeggen dat ze de aanbevelingen van de overheid volledig hebben gevolgd. “We zijn zelfs verder gegaan dan wat van ons gevraagd is. Door die maatregelen zijn 450 mensen de toegang ontzegd om het risico te vermijden dat ze het coronavirus konden verspreiden”, klinkt het in een verklaring.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20