Bijna 20 procent van de banken in ons land vormt een hoog risico voor witwassen

18 procent van de financiële instellingen in ons land krijgt van de Nationale Bank van België een ‘hoog risicoprofiel’ in de strijd tegen het witwassen. Dat meldt De Tijd.

De Nationale Bank van België (NBB) heeft tijdens een hoorzitting over de FinCEN Files cijfers prijsgegeven over de mate waarin de financiële instellingen in ons land een risico vormen voor witwassen. De NBB heeft daarbij de instellingen opgedeeld in vier risicoprofielen: high, medium high, medium low of low risk.

Sancties voor vier banken

Uit die cijfers blijkt dat 18 procent van de financiële instellingen in ons land een ‘high’ risicoprofiel krijgt. 22 procent zit in de categorie ‘medium high’, 40 procent ‘medium low’ en 18 procent ‘low.’

Jean Hilgers directeur van de NBB benadrukt wel dat bij een hoog risicoprofiel niet de hele financiële instelling een hoog risico vormt. ‘Een instelling kan zo’n profiel al krijgen als een deel van de activiteiten een hoog risico vormt. Bijvoorbeeld de private banking kan een hoog risico vormen’, klinkt het.

Uit de cijfers blijkt ook dat sinds 2013 slechts vier banken een administratieve sanctie kregen (tussen de 50.000 en de 350.000 euro) omdat ze tekortschoten in de strijd tegen witwassen. Drie andere banken werd een minnelijke schikking opgelegd. Daarnaast zijn 5 dossiers geklasseerd bij gebrek aan bewijslast.

‘Bij die 4 veroordelingen had het directiecomité wel een hogere boete gevraagd en een nominatieve bekendmaking van de sancties, maar de onafhankelijke Sanctiecommissie besliste er anders over’, aldus Hilgers.

Meer