Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

ING België komt verschillende keren terug in meldingen van verdachte geldstromen

Logo Business AM
Business

23/09/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

EPA

In bijna de helft (179) van alle meldingen in de FinCEN Files met een link naar ons land duikt de bank ING België op. Dat blijkt uit onderzoek van 2.100 gelekte meldingen aan de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN door journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir.

Een belangrijke reden zijn de rekeningen die ING België laat gebruiken door andere buitenlandse banken. De Belgische bank treedt daarbij op als correspondentbank en levert diensten zoals het regelen van transacties in dollars of het verzorgen van internationale overschrijvingen.

Omdat de buitenlandse bank via Belgische rekeningen geld kan laten stromen zonder dat ING België de klanten kent, is er een hoog witwasrisico gemoeid met dergelijke praktijken. Zo kan verdacht geld ongemerkt bij Amerikaanse of andere banken belanden en witgewassen worden.

Tien jaar geleden belandde ING België al eens in een groot witwasschandaal met een Litouwse bank die zeker 1,7 miljard euro verdacht geld kon wegsluizen, onder meer van een drugskartel. Het internationale consortium van onderzoeksjournalisten legt bloot dat dat geen alleenstaand geval was.

Bijkantoor in Genève

Eén van de gelekte rapporten toont hoe geld van onder meer een illegaal gokbedrijf en een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden via Belgische ING-rekeningen naar Amerikaanse banken is gestroomd. In een ander document gaat het om verdacht geld dat in 2013, 2014 en 2015 van een Bulgaarse bank via ING-rekeningen bij Bank of America belandde.

Het feit dat ING België zo vaak opduikt in de Files, heeft ook te maken met het bijkantoor dat de bank jarenlang in Genève had. Daar bankieren nogal wat Oost-Europese oligarchen die verdacht worden van criminele activiteiten. Enkele maanden geleden is dat bewuste bijkantoor overgeheveld van ING België naar ING Nederland.

De Belgische bank erkent dat het de afgelopen jaren en onlangs nog enkele relaties met banken, waarvoor het als correspondentbank optrad, heeft stopgezet. ING België benadrukt dat het sinds 2017 intensief maatregelen neemt om zijn ‘poortwachtersrol in de strijd tegen de financiële criminaliteit te versterken en te verbeteren’.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks