Bij chipreus TSMC groeit zowel de omzet als het chiptekort: Nog tot volgend jaar capaciteitstekorten

Chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) verwacht dat het tekort aan chips volgend jaar zal aanhouden, meldt Bloomberg. De waarschuwing kwam na het bedrijf zijn nieuwste financiële resultaten meldde. Goed nieuws voor autofabrikanten, want daar zou het tekort dit kwartaal geleidelijk moeten afnemen.

Als ’s werelds grootste halfgeleiderproducent heeft TSMC veel aandacht gekregen door het wereldwijde tekort aan chips. Dat had gevolgen voor de productie van allerlei producten, van auto’s tot spelconsoles. TSMC is de wereldleider van halfgeleiders en is verantwoordelijk voor de productie van het merendeel van de smartphonechips. 

Dit jaar zag TSMC zijn netto-omzet tot bijna 20 procent stijgen, tot 11,47 miljard euro, in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarmee is de chipcrisis echter nog niet voorbij.

De waarschuwingen dat het chiptekort tot 2022 zal duren, komen in grote lijnen overeen met wat TSMC vorig kwartaal zei. Toen zei CEO C.C. Wei: “In 2023 hoop ik dat we meer capaciteit kunnen bieden om onze klanten te ondersteunen. Dan zien we dat de krapte in de toeleveringsketen een beetje afneemt.” Andere bedrijven hebben dezelfde vooruitzichten.

Intussen blijft het chiptekort een reële impact hebben op de elektronica die mensen kunnen kopen. Deze week nog zei General Motors dat het het draadloos opladen van smartphones in sommige van zijn nieuwe SUV’s zou schrappen vanwege problemen met de toeleveringsketen, en de tekorten beginnen ook een vertraging in de pc-markt te veroorzaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20