Big Tech zag 1.000 miljard dollar verdampen in amper drie handelsdagen

Beleggers hopen op een adempauze nadat maandag de beurzen opnieuw flink naar beneden donderden, volgend op de scherpe dalingen van eind vorige week. De grote Amerikaanse techreuzen, die de zwaarste klappen kregen, meten intussen de schade op.

Het blijft spoken op Wall Street, waarbij vooral de technologieaandelen in de uitverkoop gaan. De Nasdaq kreeg maandag een klap van 4,3 procent. Na drie beroerde handelsdagen kijken aandelen als Tesla of Apple inmiddels tegen grote waardeverliezen aan. Hun enige troost: het blijven maar virtuele verliezen. Mochten de beurzen een comeback maken, gaat hun marktkapitalisatie natuurlijk weer in de lift.

De teller loopt na slechts drie handelsdagen voor Big Tech wel al op tot een slordige 1.000 miljard dollar aan beurswaarde die in rook opging, zo becijferde zakenzender CNBC. Dit zijn de grootste verliezers (in dollars):

Applemin 220 miljard
Teslamin 199 miljard
Amazonmin 173 miljard
Googlemin 123 miljard
Nvidiamin 85 miljard
Facebookmin 70 miljard

Crypto

Nieuw onderzoek van het Franse databureau Kaiko bevestigt dat de koersen van de grote cryptomunten bijna parallel lopen met de schommelingen van de Nasdaq-index. De correlatie tussen Bitcoin en Nasdaq is met circa 80 procent nooit zo hoog geweest en Ethereum laat zelfs al maanden een correlatie van 90 procent zien.

Cryptomunten vormen op dit moment dus allesbehalve alternatieven voor een belegging in een groot techaandeel, want ze gingen de voorbije dagen mee de dieperik in. Bitcoin zakte dinsdagochtend op de handelsbeurs van Coinbase zelfs even onder de psychologische kaap van 30.000 dollar, om daarna weer wat te herstellen.

(am)

Meer