Bierprijs Oktoberfest stijgt met bijna 16 procent

De stad München en de lokale horeca hebben de maximumprijzen voor het Oktoberfest 2022 nu al vastgelegd: een kroes bier (1 liter) zal er tussen 12,6 en 13,8 euro kosten, wat neerkomt op een gemiddelde stijging met bijna 16 procent tegenover de recentste editie in 2019.

Het Oktoberfest vindt normaal gezien plaats tussen 17 september en 3 oktober, nadat het beroemde festival twee jaar op rij geschrapt moest worden omwille van corona. De bierprijzen stijgen sowieso bij elke editie, en zijn telkens voer voor discussie. Maar dit jaar duwt de uitzonderlijk hoge algemene inflatie de bevoorradings- en organisatiekosten nog eens extra hoger.

Dat leidt tot prijsverhogingen – gemiddeld met 15,77 procent – in elk van de 18 biertenten, met maximumprijzen tussen 12,6 en 13,8 euro als resultaat. Ter vergelijking: tijdens de editie in 2019 kon je op sommige plaatsen nog voor circa 11 euro een pul bier (een Maß) krijgen. Tegenover 2002 (6,8 euro per liter) gaat het om vrijwel een verdubbeling van de bierprijs. Wel is de psychologische grens van 14 euro vermeden.

Het bier op het Oktoberfest wordt speciaal voor het evenement gebrouwen door zes lokale brouwerijen – Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten – volgens het Reinheitsgebot, de Duitse bierregels.

Bijna 10 euro voor liter water

Ook niet-alcoholische dranken worden duurder, maar in mindere mate. Een liter water zal maximaal 9,67 euro kosten, of 9 procent meer dan bij de vorige editie. De maximumprijs voor limonade is vastgelegd op 10,35 euro, wat 8 procent meer is dan de vorige keer.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20