“Bidens ‘Inflation Reduction Act’ bedreigt Europese industrie”

De Europese Unie ziet minstens negen punten in de ‘Inflation Reduction Act’, het in augustus aangenomen, kolossale pakket klimaatmaatregelen van de Biden-regering, die in strijd zouden kunnen zijn met de internationale handelsregels.

Waarom is dit belangrijk?

De Act maakt een recordbedrag van 369 miljard dollar vrij voor investeringen in groene energie. Volgens critici uit zowel Europese als Zuid-Koreaanse hoek ruikt de klimaatwet echter meer dan een beetje naar ‘America First’-protectionisme.

In het nieuws: De ingrijpende Amerikaanse wetgeving werd gisteren door de 27 EU-ministers van Financiën besproken.

  • Volgens de Europese Commissie benadeelt de wet Europese bedrijven die goederen voor de “duurzame economie” produceren, zoals waterstof, batterijen en (andere) apparatuur voor hernieuwbare energie.
  • Steen des aanstoots is de belastingvermindering voor elektrische auto’s die gebouwd zijn in de Verenigde Staten, zo schrijft de nieuwssite CNBC. Dit kan problemen opleveren voor Europese autofabrikanten die zich richten op EV’s, zoals Volkswagen.
  • Een regeringsfunctionaris van de EU, waar CNBC mee sprak, stelt dat er “politieke consensus is (onder de 27 ministers van Financiën, red.) dat dit plan de Europese industrie bedreigt.”

En nu? Een taskforce bestaande uit Europese en Amerikaanse regeringsfunctionarissen, zal nu elke week bijeenkomen om te bespreken hoe de Europese zorgen het best kunnen worden weggenomen. Vorige week zat de groep al voor een eerste keer samen.

‘Buy European Act’

Verder: De Franse president Emmanuel Macron is onder Europese regeringsleiders de meest vocale tegenstander van de wet. “De Amerikanen kopen Amerikaans en voeren een zeer agressieve strategie van staatssteun”, zo opperde Macron eind oktober nog.

  • De Fransman riep daarom op tot een ‘Buy European Act’, om autofabrikanten op het continent te beschermen tegen de concurrentie uit zowel de VS als China.
  • Frankrijk pleit overigens al geruime tijd voor “strategische onafhankelijkheid” – het idee dat de EU economisch onafhankelijker moet worden van de twee grootste economieën ter wereld.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.