Macron hekelt protectionisme van Amerikanen en wil een eigen ‘Buy European Act’

De Franse president Emmanuel Macron riep woensdag op tot een ‘Buy European Act’, om autofabrikanten op het continent te beschermen tegen de concurrentie van China en de Verenigde Staten.

Op de Franse tv-zender France 2, zei Macron dat de Europese markt voor elektrische auto’s “te open” is. “We hebben een ‘Buy European Act’ nodig, net zoals de Amerikanen. We moeten onze subsidies reserveren voor Europese fabrikanten”, zei Macron. “Je hebt China en de Verenigde Staten die hun industrieën beschermen, terwijl Europa een ‘open huis’ is”.

Kritiek op Inflation Reduction Act van Washington

Macron beschuldigde Washington er vorige week nog van een protectionistisch beleid te voeren. De Fransman, samen met andere Europese leiders, is niet blij met de subsidies die de VS geven aan de elektrische auto-industrie op eigen bodem. “De Amerikanen kopen Amerikaans en voeren een zeer agressieve strategie van staatssteun”, aldus Macron.

Hij riep Brussel op om consumenten en bedrijven te steunen die in de EU geproduceerde elektrische auto’s kopen in plaats van auto’s van buiten het blok. De opmerkingen van de Franse president zijn een weerspiegeling van de bezorgdheid van de EU over de ‘Inflation Reduction Act’ van Washington. Die moedigt Amerikaanse consumenten aan om “Amerikaans te kopen” bij de aankoop van een nieuwe groenere auto.

En ook de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heeft onlangs de Amerikaanse regeling bekritiseerd. De minister zei dat het Amerikaanse initiatief het “gelijke speelveld in gevaar brengt” en het risico van een nieuwe handelsoorlog met zich meebrengt.

Scholz en Macron slaan handen ineen

In het tv-interview met France 2 zei Macron dat hij de problematiek met zijn Duitse collega Bondskanselier Olaf Scholz heeft besproken. De betrekkingen tussen de twee leiders zijn de afgelopen weken grimmig geweest door afwijkende meningen omtrent energie, defensie en economie. Maar de ontevredenheid over de Amerikaanse wetgeving leek te twee tot elkaar te brengen

Volgens een bron van Politico zijn de twee leiders overeengekomen er bij de Europese Commissie op aan te dringen een reactie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act voor te bereiden. 

Europese handelsbalans

Er is een goede reden waarom de Fransen zich zorgen maken over het toegenomen protectionisme van de Amerikanen en Chinezen. De oorlog in Oekraïne heeft namelijk een grote schok veroorzaakt: de stijgende energieprijzen hebben een gapend handelstekort veroorzaakt van ruim 50 miljard euro, tegenover 7 miljard euro een jaar geleden. 

De toenemende afhankelijkheid van Europa van Amerikaans vloeibaar aardgas – ter vervanging van de weggevallen Russische aanvoer – heeft de spanningen daarnaast opnieuw doen oplaaien. Minister Le Maire (Financiën) waarschuwde daarnaast dat de oorlog van Rusland niet mag leiden tot een Amerikaanse economische overheersing en een verzwakking van Europa.

Le Maire bekritiseerde de VS, omdat ze LNG aan Europa verkopen “tegen vier keer de prijs waartegen ze het aan hun eigen bedrijven verkopen” en riep Brussel op actie te ondernemen voor een “evenwichtigere economische relatie” tussen de twee continenten.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.