De toekomstige president van de VS, Joe Biden, laat zich niet van de wijs brengen door de weigering van aftredend president Donald Trump om de verkiezingsuitslag te erkennen. De ‘president elect’ timmert duchtig aan zijn regering. De eerste namen die lekken, zijn allen voor cruciale posten die de VS in de rest van de wereld zullen vertegenwoordigen.
De opvallendste naam is die van Anthony Blinken, die op weg lijkt naar de prestigieuze functie van minister van Buitenlandse Zaken. Biden en Blinken kennen elkaar al lang. Toen die eerste vicepresident was onder Obama, trad Blinken al op als zijn ‘national security’-adviseur.
Andere namen die lekten zijn die van Jake Sullivan als zogenaamde ‘national security advisor’ en Linda Thomas-Greenfield voor ambassadeur bij de VN. Sullivan was een van de topadviseurs van voormalig Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton. Thomas-Greenfield was een topambtenaar op Buitenlandse Zaken onder president Obama. Ze was een van de slachtoffers van een grote ontslagronde toen Trump aan de macht kwam.
Geen enkele van de benoemingen is al officieel. Team Biden zou dinsdag een eerste serie kabinetsbenoemingen aankondigen, maar zoals steeds is het moeilijk om nieuws als dit in Washington lang verborgen te houden. De kans is dan ook onbestaande dat Biden op bovengenoemde functies alsnog met verrassingen op de proppen komt.
Met deze benoemingen op dergelijke sleutelposities maakt Biden alvast een duidelijk statement. De VS gaan hun positie op het internationale toneel grondig omgooien: weg van Trumps ‘America First’ en weer naar de alliantiegedreven aanpak van Obama. Blinken wil, net als Biden, zo snel mogelijk weer aansluiting maken met een aantal internationale verdragen waar Trump een streep door trok. De bekendste zijn het klimaatakkoord van Parijs en de nucleaire deal met Iran.
Heet hangijzer: China
Het heetste hangijzer wordt de toekomstige relatie met China. Hoewel Trump zich zeker tijdens zijn campagne vaak heel kritisch uitliet over de toenemende Chinese invloed op het internationale toneel, toonde hij zich veel voorzichtiger eenmaal hij in het Witte Huis zat.
Biden lijkt alvast een andere koers te willen gaan varen. In een telefoongesprek met de Japanse premier eerder deze maand zorgde de ‘president elect’ alvast voor de nodige zenuwachtigheid in Peking. En ook Blinken liet in een interview in juli al wat in zijn kaarten kijken, met name over Taiwan. ‘We moeten de democratie van Taiwan verdedigen door de pogingen tot inmenging van Peking bloot te leggen,’ klonk het toen.