Biden stuurt extra troepen richting Oost-Europa

Amerikaans president Joe Biden heeft de goedkeuring gegeven om 3.000 Amerikaanse soldaten naar Oost-Europa te sturen. Dat zouden bronnen uit het Witte Huis bevestigen aan persagentschap Associated Press.

“Troepen dienen niet om in Oekraïne te vechten”

Biden zou 2.000 soldaten vanuit de Verenigde Staten richting Polen sturen. De andere 1.000 troepen bevinden zich al in Europa, en zijn momenteel gestationeerd in Duitsland. Die vertrekken binnenkort richting Roemenië. De troepen zullen volgens het Pentagon dienen ter versterking van de verdedigingslijnen van de oostelijke NAVO-bondgenoten.

“Dit is geen permanente stationering”, maakte John Kirby, woordvoerder van het Pentagon duidelijk. “Deze zet dient als reactie op de huidige veiligheidssituatie, daarbovenop zullen deze troepen niet ingezet worden om in Oekraïne te vechten.”

Daarmee zet Biden alvast een eerste stap in zijn aangekondigde plan om 5.000 Amerikaanse militairen naar Oost-Europa te sturen. Met die zet wil Biden zich solidair tonen met de Oost-Europese NAVO-bondgenoten, die zich bedreigd voelen door Ruslands intimiderende troepenopbouw nabij Oekraïne. Momenteel staan ongeveer 100.000 Russische troepen gestationeerd nabij Oekraïne.

Dat zorgt voor zenuwen bij de NAVO, maar Russisch president Poetin blijft volhouden dat hij geen invasie plant.

Alarmistische toon VS

Ondertussen pogen enkele NAVO-lidstaten en Rusland op een diplomatische manier het conflict te sussen. Al verloopt dit voorlopig zeer moeizaam. Vanuit Moskou klinkt het dat de NAVO Rusland omsingelt, daarom eisen ze dat Oekraïne niet tot het westerse militaire bondgenootschap mag toetreden. Vanuit de NAVO klinkt dan weer dat Rusland daarmee de soevereiniteit van Oekraïne schendt.

Hoewel het conflict met momenten heet aanvoelt, lijkt men in Oekraïne het hoofd iets koeler te houden. Zo maakten Oekraïense politici zich al eens kwaad over de alarmistische berichten die vanuit de Amerikaanse overheid in de pers verschijnen. Ook Oekraïens president Volodymyr Zelensky liet al weten dat – hoewel hij erkent dat de Russische troepenopbouw zorgwekkend is – de berichtgeving rond het conflict de situatie er geenszins op vooruit helpt.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.