“Het doel van dergelijke informatie is om paniek en angst te zaaien in onze samenleving”: Oekraïne kritisch over Amerikaans bericht omtrent Russische bloedvoorraden

Rusland zou zich voorbereiden op het verzorgen van gewonden aan de Oekraïense grens door bloedvoorraden te installeren. Dat zeggen drie Amerikaanse functionarissen tegen persbureau Reuters. Oekraïense politici trekken dat echter in twijfel.

Het verplaatsen van noodzakelijke medische voorraden, zoals bloedzakjes om gewonden mee te verzorgen, is een belangrijke indicator dat Rusland zich wel degelijk gereedmaakt voor een invasie. Dat is de analyse die naar voren geschoven wordt door enkele Amerikaanse functionarissen die anoniem wensten te blijven. Rusland heeft al zeker 100.000 troepen naar de grens met zijn buurland gestuurd. In 2014 werd het schiereiland de Krim van Oekraïne geannexeerd door Rusland.

Volgens het Pentagon zou Rusland inderdaad een medische voorraad opbouwen nabij Oekraïne, maar de onthulling dat het ook over bloedzakjes zou gaan, zorgt voor heel wat bezorgdheid in het Westen. Dat zou namelijk wijzen op het feit dat Rusland zich wil voorbereiden op hevige confrontaties. 

Eerder deze week waarschuwden Amerikaans president Joe Biden en zijn minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken nog dat Rusland “op zeer korte termijn” wel eens zou kunnen toeslaan en dat een invasie “heel waarschijnlijk” was.

“We hebben deze paniek niet nodig”

In Oekraïne wordt de informatie echter op een totaal andere manier ontvangen. Volgens Hanna Malyar, de Oekraïense onderminister van defensie, zou deze informatie zelfs niet eens kloppen. “Deze informatie is niet waar. Dergelijk ‘nieuws’ is een element van informatie- en psychologische oorlog. Het doel van dergelijke informatie is om paniek en angst te zaaien in onze samenleving”, meent Malyar.

Vrijdag was Oekraïens president Volodymyr Zelensky ook kritisch over “het gevoel in het buitenland dat er al een oorlog begonnen is” in het land. “We hebben deze paniek niet nodig”, zou hij gezegd hebben tegen journalisten in Kiev.

Ondertussen zijn Amerikaanse defensieanalisten wel volledig op de kar gesprongen. “Het garandeert niet dat er nog een aanval komt, maar je zou geen aanval uitvoeren tenzij je dat in de hand hebt”, zegt Ben Hodges, een voormalige Amerikaanse generaal en analist bij het Center for European Policy Analysis-onderzoekscentrum, tegen Reuters.

(am)

Meer