Biden overweegt 5.000 militairen naar Oost-Europa te sturen

De Amerikaanse president Joe Biden overweegt tot 5.000 Amerikaanse troepen naar Oost-Europa te sturen uit vrees voor een Russische invasie van Oekraïne. Dat bericht The New York Times.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland heeft tienduizenden troepen verzameld aan zijn grens met Oekraïne. Amerika vreest voor een invasie en plant steeds meer militaire steun.

Amerika plant geen troepen te sturen naar Oekraïne zelf. President Biden wil er een nieuw conflict vermijden.

De Amerikaanse militairen zouden naar Roemenië en Polen kunnen gaan. Mogelijk ook naar Bulgarije of Hongarije. De troepen zouden nu klaargemaakt worden om te vertrekken. De definitieve beslissing wordt deze week verwacht.

Oekraïne heeft tot nu toe enkel militair materiaal ontvangen van Amerika. Zondag is een zending van “bijna 200.000 pond aan dodelijke hulp” in Oekraïne aangekomen. In oktober stuurden de VS Oekraïne dertig Javelin-antitankraketsystemen.

Toch zijn er ook al meer dan 150 Amerikaanse militaire adviseurs in Oekraïne, schrijft The New York Times. Zij zouden zich wel ver van de potentiële frontlinies bevinden en het land waarschijnlijk snel verlaten na een Russische invasie.

“Snelle, strenge en eensgezinde reactie”

Vorige week zei Biden al dat hij de Russische president Vladimir Poetin had gewaarschuwd dat een invasie in Oekraïne ertoe zou leiden dat Washington meer troepen naar de regio zou sturen.

“We gaan eigenlijk de aanwezigheid van troepen in Polen, in Roemenië, enzovoort, verhogen, als hij in feite beweegt”, zei Biden in een persconferentie, erop wijzend dat de twee landen NAVO-leden zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei afgelopen weekend aan CNN dat “als er ook maar één extra Russische troepenmacht op een agressieve manier Oekraïne binnenvalt, dat zal leiden tot een snelle, strenge en eensgezinde reactie van ons en van Europa.”

De VS heeft ondertussen de familieleden van Amerikaanse ambtenaren in Oekraïne opgedragen het land te verlaten.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.