Biden slaat terug na productieverlaging OPEC+; voert inspanningen op om macht oliekartel aan banden te leggen

Biden slaat terug na productieverlaging OPEC+; voert inspanningen op om macht oliekartel aan banden te leggen
Saudische kroonprins/premier MBS (l) en Amerikaans president Joe Biden (r) — foto: Getty

Het besluit van de OPEC+ om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen valt niet in goede aarde bij het Westen. De Amerikaanse regering, de enige grote producent die de olieprijzen onafhankelijk van de Arabische landen en hun bondgenoten kan beïnvloeden, is van plan terug te slaan.

Deze week kondigde OPEC+ – de organisatie van olie-exporterende Golfstaten en haar partners, waaronder Rusland – aan de productie in november met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. Dit is een puur commerciële beslissing om een eventuele daling van de olieprijs af te remmen. Sommigen noemen de verlaging betreurenswaardig omdat de wereld te kampen heeft met een groot energietekort.

De Amerikaanse regering is alvast woedend. Zij onderhandelt al maanden met de verschillende OPEC-landen, onder leiding van haar Saudische bondgenoot, om een productieverhoging te verkrijgen die haar embargo’s op Russische olie zou compenseren. Ook nu zijn de VS niet van plan aan de zijlijn te blijven staan.

‘The Empire strikes back’

In een verklaring zei het Witte Huis dat de president “teleurgesteld was over het kortzichtige besluit van de OPEC” om de productiequota te verlagen op een moment dat de wereldeconomie geconfronteerd wordt met de aanhoudende negatieve gevolgen van Poetins invasie van Oekraïne. “In het licht van de actie van vandaag zal de regering-Biden ook met het Congres overleggen over aanvullende instrumenten en autoriteiten om de controle van de OPEC over de energieprijzen te verminderen.”

Het Witte Huis voegde eraan toe dat de president het ministerie van Energie heeft gevraagd om volgende maand 10 miljoen extra vaten uit de strategische oliereserves van de VS vrij te geven om de prijzen in eigen land wat te drukken.

Maar andere maatregelen zijn ook waarschijnlijk, volgens CNBC. Deze zullen als doel hebben de invloed van de OPEC op de olieprijzen te verminderen: “Actie van het Congres inzake NOPEC-wetgeving lijkt ook een geloofwaardige uitkomst in het licht van de verklaring van de Nationale Veiligheidsraad (…) om de algehele invloed van de OPEC op de oliemarkt te verminderen”, aldus analisten van RBC Capital Markets tegen het Amerikaanse medium.

NOPEC, het antikartelwapen

Het wetsvoorstel NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels) is bedoeld om Amerikaanse consumenten en bedrijven te beschermen tegen kunstmatige stijgingen van de olieprijs, aldus CNBC.

Onder het voorstel, dat begin mei door een Senaatscommissie werd goedgekeurd maar nog niet in wet is omgezet, kunnen de OPEC-landen en hun partners juridisch vervolgd worden voor het orkestreren van leveringsbeperkingen die de prijzen voor ruwe olie wereldwijd opdrijven. Maar de wetgeving, die niet unaniem wordt gesteund, moet nog worden goedgekeurd door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden voordat zij door de president in wetgeving wordt omgezet.

Vooraanstaande OPEC-ministers hebben al kritiek geuit op het NOPEC-wetsvoorstel en gewaarschuwd dat de Amerikaanse wetgeving tot meer chaos op de energiemarkten zou leiden. “We zullen voortdurend bewijzen dat OPEC+ er niet alleen is om te blijven, maar om te blijven als een matigende kracht om stabiliteit te brengen”, zei prins Abdulaziz bin Salman, de Saudi-Arabische minister van energie, woensdag op een persconferentie in Wenen.

(lb/as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.