“Deze man kan niet aan de macht blijven”: roept Biden op tot regimeverandering in Rusland?

Amerikaans president Joe Biden riep zaterdag schijnbaar op tot een regimewisseling in Rusland. Het Witte Huis ontkende dit later.

De Amerikaanse president Joe Biden zei zaterdag tijdens een speech in de Poolse hoofdstad Warschau dat de Russische dictator Vladimir Poetin “niet aan de macht” mag blijven. Hij riep het trans-Atlantische verbond van democratieën ook op om zich te wapenen voor een “lange strijd” om de vrijheid van Europa te beschermen. 

Biden meent dat de NAVO-leden verenigd moeten blijven in de confrontatie tegen Poetin en verdediging van Oekraïne. Daarbij vergeleek hij de strijd tegen de agressie van Moskou met het Poolse verzet tegen de Sovjet-Unie ten tijde van de Koude Oorlog.

De uitspraken van Biden betekenen een aanzienlijke verschuiving binnen het betoog van het Witte Huis. Nooit eerder had Washington aangegeven dat het een voorstander is van een regimeverandering in Moskou. 

“Een dictator die een imperium wil herbouwen zal nooit de liefde van een volk voor vrijheid uitwissen. Brutaliteit zal nooit hun wil om vrij te zijn ondermijnen. Oekraïne zal nooit een overwinning voor Rusland zijn, want vrije mensen weigeren te leven in een wereld van hopeloosheid en duisternis”, voerde Biden aan voordat hij zijn betoog afsloot met: “In godsnaam, deze man mag niet aan de macht blijven.”

Witte Huis onderneemt onmiddellijk poging tot de-escalatie

Vreemd genoeg probeerden de officiële communicatiekanalen van het Witte Huis onmiddellijk na het statement van Biden zijn woorden terug te draaien. Een woordvoerder van het Witte Huis legde uit dat Biden eigenlijk geen voorstander van een regimewisseling in Rusland zou zijn. 

“Het punt van de president was dat Poetin geen macht mag uitoefenen over zijn buren of de regio. Hij had het niet over Poetins macht in Rusland, of over een verandering van regime”, liet het Witte Huis weten aan Bloomberg-journalist Jennifer Epstein.

De woorden van Biden zullen wellicht grote gevolgen dragen voor het verloop van de oorlog in Oekraïne. Het Kremlin liet vorige week al weten dat het bereid is om alle diplomatieke betrekkingen met Washington te verbreken nadat Biden Poetin een “moorddadige dictator” en “misdadiger” noemde. Een mogelijke escalatie van de spanningen tussen de NAVO en Moskou loert nu om de hoek.

“Is het streven naar regimeverandering in landen die streven naar regimeverandering in andere landen werkelijk hetzelfde als het streven naar regimeverandering in landen die niet streven naar regimeverandering?”, merkte de Libanees-Amerikaanse auteur Nassim Taleb ironisch op over het incident.

Meer