Biden: Poetins dreigementen grootste risico op kernoorlog “sinds Cubacrisis”

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat het risico op een allesvernietigende nucleaire oorlog nu op het hoogste niveau is in 60 jaar.

Waarom is dit belangrijk?

In 1962 naderde de wereld een full blown kernoorlog toen de communistische Sovjet-Unie en de kapitalistische VS 13 dagen recht tegenover elkaar stonden. De Sovjet-Unie bouwde raketbases op Cuba - een mogelijkheid om de VS onder schot te houden - en stuurde met boten kernkoppen. Amerikaans president Kennedy en de Russische leider Chroesjtsjov konden uiteindelijk een nucleaire oorlog afweren.

“Voor het eerst sinds de Cubacrisis hebben we een directe dreiging met het gebruik van kernwapens, als de zaken doorgaan op de ingeslagen weg”, zo stelde de Democraat op een geldinzamelingsavond voor zijn partij in New York.

Poetins uitweg

Biden zei dat de Verenigde Staten proberen een “uitweg” te vinden voor de Russische autocraat Vladimir Poetin. Hij betoogde dat Poetins dreigementen om tactische kernwapens in te zetten reëel zijn en kunnen leiden tot “armageddon”.

“We proberen uit te zoeken wat Poetins uitweg is. Waar stapt hij uit? Waar vindt hij een uitweg?” klonk het. “Waar komt hij in een positie waarin hij niet alleen zijn gezicht verliest, maar ook aanzienlijke macht verliest in Rusland?” Mogelijk doelde de Amerikaanse president op het vooruitzicht op regime change in het Kremlin, of: de omverwerping van een regering die als een onwettig regime wordt beschouwd.

“Hij maakt geen grapje als hij het heeft over mogelijk gebruik van tactische kernwapens of biologische en chemische wapens, want zijn leger is, zou je kunnen zeggen, ondermaats aan het presteren”, voegde Biden eraan toe.

“Dit is geen bluf”

Poetin heeft opnieuw gedreigd met het inzetten van kernbommen bij zijn aankondiging van de annexatie van Oekraïens grondgebied, en van de mobilisatie van 300.000 reservisten om de invasie van zijn buurland te versterken.

“Wanneer de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen wij zeker alle middelen gebruiken die ons ter beschikking staan om Rusland en ons volk te beschermen”, zei de alleenheerser in een nationale televisietoespraak. “Dit is geen bluf.”

“Geen aanwijzing”

De opmerkingen van Biden staan in schril contrast met die van Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan, zo merkt de nieuwssite Bloomberg op. Die zei vorige week nog dat de VS het Russische dreigement om kernwapens te gebruiken zien als de zoveelste in een rij, en er eigenlijk niet zoveel belang aan hechten.

“Wij zien momenteel geen aanwijzingen voor het op handen zijnde gebruik van kernwapens”, opperde Sullivan. “We houden dat natuurlijk zorgvuldig in de gaten en blijven in nauw overleg met bondgenoten en partners.”

(kg)

Meer