Wordt Pete Buttigieg Amerikaans ambassadeur in China?

Verkozen president Joe Biden overweegt om Pete Buttigieg de Amerikaanse ambassadeur in China te maken. Dat meldt de nieuwssite Axios op basis van ingewijden. Buttigieg is ‘slechts’ burgemeester van een klein stadje in de staat Indiana. Maar de veteraan uit de oorlog in Afghanistan was één van de hardnekkigste tegenstanders van Biden, in de strijd om de Democratische presidentskandidaat te worden.

Zijn opgemerkte campagne van toen wordt nu misschien beloond met een gegeerde diplomatieke post, die hem bovendien buitenlandervaring zal opleveren. Dat zal hem geen windeieren leggen als hij zich in de toekomst nog eens kandidaat stelt om president te worden. 

Het boetseren van een toekomstig president

Buttigieg is zowat de ‘jeune premier’ van de Democratische partij. De oorlogsveteraan is een polyglot met topdiploma’s op zak, en is openlijk homoseksueel. Biden zelf vergeleek de 39-jarige burgemeester al met zijn overleden zoon Beau. De standpunten van Buttigieg zijn eerder gematigd, maar toch kan hij ook de progressieve achterban van de partij aanspreken.

Dat maakt hem volgens het partij-establishment een gedroomde toekomstige presidentskandidaat. In de rol van China-ambassadeur kan hij bedreven worden in buitenlandpolitiek, momenteel nog een hiaat op zijn cv. Bovendien kan hij op die manier een band opbouwen met de Chinese leiders. Voor George Bush senior hebben ze destijds op dezelfde manier de weg naar het presidentschap geplaveid. 

Medestander van Buttigieg

Nadat hij uit de presidentsrace stapte – op een moment dat trouwens zeer voordelig was voor Biden – werd Buttigieg een belangrijke medestander van Biden in de campagne tegen Trump. Het is dus zo goed als zeker dat hij een belangrijke functie zal krijgen in Bidens administratie. Naast het ambassadeurschap maakt hij ook volgens Axios ook nog steeds kans op een ministerpost, zoals Transport of Handel. Buttigieg heeft zelf echter aangegeven dat geopolitiek hem meer aanspreekt. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20