Voor de beurskoersen en het aanzwengelen van de economie is het vooral van belang dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, haar lagerentebeleid verder zet, zeggen beursstrategen unisono. Volgens sommige is de keuze voor Biden of Trump zelfs ‘irrelevant’.
Er zijn twee manieren om de economie snel een stroomstoot te geven, zo leren de economische handboeken:
- stimulerend budgettair beleid: dat kan gaan om een grootschalig steunpakket met belastingverlagingen of grotere overheidsbestedingen, bijvoorbeeld infrastructuurwerken.
- stimulerend monetair beleid: de centrale bank verlaagt de rente of pompt extra geld in de economie.
Door het gemengde kiesresultaat achten beleggers de kans klein op een snelle stimulans via het eerste kanaal. ‘Joe Biden zou nog steeds president kunnen worden, maar de hoop van de Democraten op het winnen van de Senaat vervaagt. We gaan wellicht naar een verdeeld Congres en een voortzetting van de patstelling. Die blokkering leidde ertoe dat het stimuleringspakket om de economie, die klappen krijgt door Covid-19, te ondersteunen de afgelopen maanden niet passeerde’, vat Keith Wade, de hoofdeconoom van vermogensbeheerder Schroders, de stemming bij veel beleggers samen.
Het studiebureau Oxford Economics denkt nu dat het tot begin 2021 wachten zal zijn vooraleer er een nieuw steunpakket, geschat op 1.500 miljard dollar, goedgekeurd wordt door zowel het Witte Huis als het Congres.
Fed als Superman
Net als Oxford Economics denkt M&G Investments dat er kostbare tijd verloren zal gaan. ‘Nu een budgettaire stimulans moeilijker uit te voeren is, zal het monetaire beleid steun moeten verlenen mocht de Amerikaanse economie weer vertragen, gezien een tweede coronagolf in de winter waarschijnlijk is’, zegt de vermogensbeheerder. ‘Dat betekent: nog meer expansief monetair beleid via kwantitatieve geldverruiming (QE) en renteverlagingen, met misschien negatieve rentes tot gevolg.’
Volgens Philipp Vorndran, strateeg bij fondsenbeheerder Flossbach von Storch, is voor beleggen op lange termijn irrelevant wie er president wordt. ‘Het maakt niet uit wie er in de toekomst in het Witte Huis zit. Daarom hebben de Amerikaanse verkiezingen geen directe invloed op onze beleggingsstrategie.’
Ook volgens andere beurshuizen ligt de sleutel voor een heroplevende economie en stijgende beurskoersen eerder bij de Fed. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken komt deze week bijeen over het monetaire beleid. Maar gezien de onzekerheid rond de kiesuitslagen, wordt niet verwacht dat Fed-baas Jerome Powell, die eerder aandrong op een steunpakket door de overheid, schokkende verklaringen zal doen.