Biden legt Moskou ‘hardvochtige’ nieuwe sancties op

De Amerikaanse president Joe Biden heeft ingrijpende nieuwe sancties tegen Rusland afgekondigd. De maatregelen behelzen beperkingen op de Russische markt voor staatsobligaties en de uitwijzing van diplomaten. Dit schrijft The Financial Times.

De eerste anti-Russische maatregelen van de regering-Biden omvatten de uitwijzing van 10 Russische diplomaten uit de VS.

Er zijn sancties bij tegen 38 entiteiten, personen en bedrijven die ervan beschuldigd worden de Amerikaanse verkiezingen te verstoren en cyberaanvallen uit te voeren.

Vooral verbieden de sancties financiële instellingen in de VS te handelen in nieuw uitgegeven Russische staatsschuld, bekend als OFZ’s. Ook geldt het verbod voor obligaties die zijn uitgegeven door de Russische centrale bank en het Russische staatsfonds. Het gaat over schuld die na 14 juni is uitgegeven.

Agressief gedrag

Biden meldde dat de sancties een reactie waren op de ‘ongewone en buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie van de Verenigde Staten door specifieke schadelijke buitenlandse activiteiten van de regering van de Russische Federatie’.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op het nieuws van de sancties door de Amerikaanse ambassadeur in Moskou te ontbieden voor wat volgens het ministerie een ‘moeilijke’ discussie zou worden.

‘Dergelijk agressief gedrag zal duidelijk worden afgewezen en de reactie op sancties zal onvermijdelijk zijn,’ vertelde Maria Zakharova, woordvoerster van het ministerie, aan verslaggevers. ‘Washington moet zich realiseren dat het zal betalen voor de verslechtering van de bilaterale betrekkingen.

Het Kremlin zei eerder dat eventuele nieuwe sancties de geplande top tussen Poetin en Biden zouden kunnen bemoeilijken.

SolarWinds-hack

De regering Biden begon met het opstellen van maatregelen om Rusland te straffen nadat zij informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten had gekregen. Deze meldden dat een grootschalige hack van ten minste negen federale agentschappen en ongeveer 100 bedrijven, de zogenaamde SolarWinds-hack, ‘waarschijnlijk van Russische oorsprong’ was.

Rusland heeft elke betrokkenheid bij de hack ontkend en gezegd dat het nooit heeft geprobeerd buitenlandse verkiezingen te beïnvloeden.

De VS heeft ook de recente arrestatie en gevangenneming van de Russische oppositieactivist Alexei Navalny veroordeeld. Deze aanhouding kwam er nadat hij hersteld was van een vermoedelijke aanslag op zijn leven. Ook beschuldigt Washington Moskou ervan Oekraïne te bedreigen door tienduizenden troepen naar de grens van het land te sturen.

Daling roebel

Het aandeel van de Russische staatsobligaties in roebels dat in handen is van buitenlanders, is in maart enorm gedaald. Het kende met 20,2 procent een meer dan vijfjarig dieptepunt. Een jaar eerder was er nog sprake van 30 procent.

De koers van de Russische munt daalde donderdag aanvankelijk met maar liefst 2,2 procent tot ongeveer 77,5 roebel tegenover de Amerikaanse dollar. Later compenseerde de koers zich enigszins om tegen het middaguur van Londen aan 76,89 roebel tegenover de Amerikaanse dollar te noteren.

De daling deed de winsten teniet die eerder in de week werden geboekt na een gesprek tussen Biden en zijn tegenhanger Vladimir Poetin. Toen bespraken de leiders een mogelijke gezamenlijke top om de spanningen tussen de twee landen te verlichten. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20