Biden keurt monsterbudget voor Amerikaans leger goed

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn handtekening geplaatst onder het budget voor het Amerikaans leger in 2022. Het militair apparaat krijgt maar liefst 777 miljard dollar ter beschikking. De wet raakte eerder deze maand al met een duidelijke meerderheid gestemd in het Congres.

Eerst keurde het Huis van Volksvertegenwoordigers de wet goed met een overweldigende meerderheid van 363-70. Op 15 december stemde ook de Senaat: 89 senatoren waren voor, 10 tegen. Na de stemming werd het budget zelfs verhoogd: de Biden-administratie had oorspronkelijk 24 miljard minder gevraagd.

Verdeling

Hiermee heeft de VS het grootste budget wereldwijd voor Defensie: China staat op plaats 2 met maar één derde van het Amerikaanse budget. De vraag bij de goedkeuring van een begroting blijft altijd: waar gaat dat geld juist naartoe?

Het Pentagon, het ministerie voor Defensie, krijgt (uiteraard) de grootste brok: 740 miljard dollar vloeit rechtstreeks Defensie binnen. 27 miljard dollar wordt toegekend aan het ministerie voor Energie. De resterende 9,9 miljard wordt ingezet voor de noden van Defensie, die niet rechtstreeks onder bovenstaande ministeries vallen.

Buitenlandse dreigingen

Concreet is nog weinig duidelijk waarvoor het geld wordt ingezet. Wel zullen de lonen van militairen worden opgetrokken met 2,7 procent. Ook worden er meer aankopen gedaan voor de lucht- en zeemacht, en wordt geld vrijgemaakt om geopolitieke bedreigingen te neutraliseren.

Zo wordt 300 miljoen dollar gebruikt voor het Ukraine Security Assistance Initiative, dat steun biedt aan het Oekraïns leger. Daarnaast krijgt het Europe Defense Initiative 4 miljard en de beveiligingsopdracht in de Baltische Staten 150 miljoen dollar.

De grootste brok in het budget voor geopolitieke bedreigingen gaat echter (zoals verwacht) richting Azië: de VS investeert maar liefst 7,1 miljard dollar in het Pacific Deterrence Initiative, dat erop gericht is de macht van China in de regio te beperken en steun te bieden aan Taiwan. Ook kondigde het ministerie van Defensie aan niet langer producten te gebruiken die werden gemaakt in de werkkampen in de Chinese regio Xinjiang.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.