Biden kan nominatie nauwelijks nog mislopen en richt vizier op Trump

De Amerikaanse oud-vicepresident Joe Biden heeft de nominatie tot Democratische presidentskandidaat zo goed als binnen na winst in drie voorverkiezingen.

Dinsdag waren er voorverkiezingen in Florida, Illinois en Arizona en op basis van de voorlopige uitslagen wint de 77-jarige Biden in alle drie de staten van zijn rivaal Bernie Sanders. Vooral in Florida, waar de meeste kiesmannen op het spel staan, is het verschil met Sanders groot.

De overwinningen komen niet onverwacht. Analisten hadden de drie staten al langer als ‘Biden-staten’ aangevinkt, en bovendien heeft de ex-vicepresident de wind in de zeilen na zijn spectaculaire comeback op Super Tuesday.

Biden heeft met deze nieuwe overwinningen in 19 staten gewonnen van de 27 die tot nog toe hebben gestemd.

Corona

Het komt bij de presidentsverkiezingen in november dus vrijwel zeker tot een duel Biden-Trump. De grote vraag nu is vooral hoe de coronacrisis de race zal beïnvloeden. Aangezien zowel Biden als Trump in de zeventig is, zullen ze voorzichtig moeten zijn en hun manier van campagne voeren aanpassen.

Tijdens zijn toespraak zei Biden dat het zijn doel is om eerst de Democratische Partij weer bijeen te krijgen en daarna het land. ‘Weet je, op zulke momenten moeten we de politiek terzijde schuiven en als Amerikanen samenwerken’, zei hij. ‘Voor het coronavirus maakt het niet uit of je een Democraat of Republikein bent.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20