Biden herroept en vervangt uitvoeringsbesluiten van Trump die TikTok verboden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een nieuw uitvoeringsbesluit ondertekend waarin criteria worden vastgesteld die de regering moeten helpen om de risico’s verbonden aan buitenlandse apps te evalueren. Dat besluit komt in de plaats van de uitvoeringsbesluiten van Donald Trump die TikTok verboden in de Verenigde Staten (VS).

Concreet heeft Biden drie uitvoeringsbesluiten van Trump geschrapt om die te vervangen door een nieuwe tekst. Dat betekent weliswaar niet dat onder meer de Chinese apps TikTok en WeChat uit het vizier van de Amerikaanse regering zijn verdwenen. Het nieuw uitvoeringsbeleid is bedoeld om potentiële risico’s met betrekking tot bepaalde apps te beoordelen en eventueel aan te pakken.

Apps gelinkt aan ‘buitenlandse tegenstanders’

In het uitvoeringsbeleid van Biden wordt beschreven wanneer een bepaalde app als een ‘onaanvaardbaar risico’ wordt beschouwd. Een lijst met criteria moet de bevoegde instanties, waaronder de Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), helpen om transacties met software-apps die banden hebben met ‘een buitenlandse tegenstander’ te beoordelen.

Volgens de tekst vormen transacties een ‘verhoogd risico’ wanneer zij betrekking hebben op apps die eigendom zijn van, gecontroleerd worden door of beheerd worden door mensen die buitenlandse vijandelijke militaire of inlichtingendiensten ondersteunen, of wanneer de apps gevoelige persoonsgegevens verzamelen.

Het decreet geeft het ministerie van Handel ook de opdracht met andere agentschappen samen te werken om aanbevelingen te doen voor de bescherming van Amerikaanse consumentengegevens tegen ‘buitenlandse tegenstanders.’

Mislukt verbod van Trump

Trump is destijds niet geslaagd in zijn opzet om TikTok te verbieden in de Verenigde Staten. Ondanks zijn uitvoeringsbesluiten hadden de Amerikanen nog altijd toegang tot de app. Verschillende content creators hebben het verbod vorig jaar juridisch aangevochten. In oktober en december hebben twee federale rechters zich in afzonderlijke zaken uitgesproken tegen het verbod van de regering, waardoor die het in feite niet kon uitvoeren.

Het uitvoeringsbesluit van Biden heeft geen betrekking op de lopende onderzoeken van de CFIUS. Tijdens het presidentschap van Trump had de commissie zichzelf enkele deadline opgesteld om te onderzoeken of het mogelijk was om TikTok los te weken van zijn Chinese eigenaar ByteDance. Dat was een vereiste van Trump om TikTok alsnog toe te laten in de VS. Het zag er naar uit dat het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle TikTok ging kopen, maar die deal is nooit doorgegaan.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20