Biden haalt zich met maatregel om prijs aan de pomp te drukken woede van klimaatactivisten én oliemaatschappijen op de hals

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag aangekondigd dat de benzinestations ook tijdens de zomer E15-brandstof, een mengel dat voor 15 procent uit ethanol bestaat, mogen verkopen. Dit moet helpen om de prijs aan de pomp te drukken. Zowel klimaatactivisten als oliemaatschappijen zijn niet te spreken over die maatregel.

Net zoals in onze contreien moeten de Amerikanen meer betalen aan de pomp als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De prijs voor een vat Amerikaanse WTI-olie schommelt op dit moment rond de 100 dollar. Daarom heeft Biden beslist om komende zomer meer ethanol te laten bijmengen bij benzine, tot 15 procent in plaats van 10 procent. Hij wil op die manier de brandstofprijs drukken. Dergelijke mengels zijn toegelaten tijdens de rest van het jaar, maar tussen 1 juni en 15 september geldt er in bepaalde staten een verbod op de E15-brandstof om smog te vermijden.

Tot 10 cent per gallon goedkoper

E15-brandstof is volgens de regering-Biden tot 10 cent per gallon (3,7 liter) goedkoper dan E10. Doordat er meer ethanol aanwezig is, ligt de energiedichtheid van E15 wel lager, waardoor bestuurders sneller hun wagen opnieuw moeten voltanken. Volgens de functionarissen van het Witte Huis zal de maatregel hoe dan ook resulteren in een besparing voor de gezinnen.

Biden heeft zich met die maatregel wel de woede van de klimaatactivisten op de hals gehaald. Volgens hen weegt het kleine financiële voordeel niet op tegen de nefaste impact op de inspanningen om de koolstofuitstoot van het land te verminderen.

“Wat de president doet is de definitie van kortetermijndenken”, zei Carroll Muffett, voorzitter en CEO van het Center for International Environmental Law, in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite NBC News. “Het mag niet het doel zijn de benzineprijzen op korte termijn met 10 cent te verlagen door de uitstoot te verhogen die grote delen van de bevolking in gevaar zal brengen.”

Hoewel ethanol meer dan een decennium geleden werd omarmd als hernieuwbare brandstof, is de groene reputatie ervan inmiddels gesneuveld. Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat een verhoogde maïsproductie voor ethanol de uitstoot van broeikasgassen kan verhogen. Een in februari gepubliceerde studie stelt zelfs dat ethanol slechter voor het klimaat kan zijn dan benzine.

Kritiek van oliemaatschappijen

Ook de oliemaatschappijen zijn geen voorstander van Bidens maatregel. “Amerikanen zijn op zoek naar oplossingen op lange termijn voor de hoge brandstofprijzen, niet naar politieke kortetermijnoplossingen”, aldus Ron Chittim, een woordvoerder van het American Petroleum Institute, de belangrijkste lobbyorganisatie van de olie-industrie.

Het is niet de eerste keer dat de VS de seizoensgebonden beperkingen voor E15-brandstof opheft. De Trump-regering stond de verkoop van E15 het hele jaar door toe vanaf 2019, maar een federaal Hof van Beroep vernietigde de beleidswijziging in juli 2021. Ook na de passage van orkaan Harvey in 2017 werd de beperking tijdelijk opgeheven.

De VS hebben vorige maand ook al beslist om vanaf april zes maanden lang dagelijks 1 miljoen vaten olie uit de strategische reserve vrij te geven. ““De wereld heeft nog nooit een vrijgave van oliereserves gezien waarbij het tempo zo hoog lag, namelijk 1 miljoen vaten per dag en dat voor zo’n lange tijd”, liet het Witte Huis eind vorige maand weten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20