Initiatief Biden om China’s “Nieuwe Zijderoutes” te dwarsbomen krijgt vorm, maar sommige landen willen van twee walletjes eten

Initiatief Biden om China’s “Nieuwe Zijderoutes” te dwarsbomen krijgt vorm, maar sommige landen willen van twee walletjes eten
Ben Salman, Narendra Modi, en Joe Biden op de G20 in New Delhi. (Photo by EVELYN HOCKSTEIN/POOL/AFP via Getty Images)

Op de G20-top aan het begin van deze maand in New Delhi heeft de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd dat er een nieuw netwerk van verbindingen komt tussen India, het Midden-Oosten en Europa. Het doel hiervan was om China te omzeilen, met medewerking van India. Maar zijn economische stromen wel als wapen op een slagveld inzetbaar?

Waarom is dit belangrijk?

Op het internationale economische toneel wordt de groep van BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) steeds meer gezien als een concurrent van de G7-landen (Duitsland, Canada, Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de EU). Het belangrijkste verschil is echter dat geen van deze groepen verenigd is zoals in een militair bondgenootschap, en vooral de rest van de wereld geen partij hoeft te kiezen. India steunt dus het initiatief van Biden tegenover zijn Chinese rivaal, en kleinere spelers zijn van plan om op beide paarden te wedden voor hun eigen welvaart.

Spoorlijnen van India naar de EU en Afrika

De feiten: We weten meer over de economische corridors die Biden op de wereldkaart wil tekenen om het Chinese “Belt and Road” -initiatief, dat tien jaar oud is, tegen te gaan.

  • De eerste corridor in het oosten moet India verbinden met landen in het Midden-Oosten via een uitgebreid spoorwegnetwerk.
  • Een noordelijke tak moet deze landen vervolgens met de Europese Unie verbinden, met opnieuw een spoorwegproject om bestaande zeeroutes aan te vullen.
  • Biden heeft ook aangekondigd dat er een andere samenwerking met de Europese Unie zal zijn. Een nieuwe spoorlijn in het zuiden van de Democratische Republiek Congo en het noordwesten van Zambia via de haven van Lobito in Angola, meldt CNBC.

De eerste ondertekenaars van dit plan zijn bekend: India, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Jordanië, Israël en Europa. Het is vermeldenswaardig dat het eerste van deze landen lid is van de BRICS. Het tweede is dan weer vaak in conflict met de Verenigde Staten over de kwestie van de olievoorziening. Zou dit Beijing zorgen baren? Niet noodzakelijk.

Economie is geen ideologie

“We bewegen niet naar een wereld van BRICS tegen G7. China heeft een belangrijke overwinning behaald op de BRICS-top, waarbij ze de vraag heeft gekregen van nog eens zes landen om zich bij de groep aan te sluiten – ondanks aanzienlijke bezwaren van Brazilië, India en Zuid-Afrika. Maar bijna alle BRICS+ landen zijn tegen het idee van een door China geleide organisatie en willen niet dat het lidmaatschap van BRICS hun bestaande – en in de meeste gevallen groeiende – diplomatieke en economische relaties met de leden van de G7 beperkt.”

Ian Bremmer, oprichter en voorzitter van het politieke risico-adviesbureau Eurasia Group

In de economie kies je niet echt partij: je maakt gebruik van kansen.

  • Voor Saoedi-Arabië blijven de Verenigde Staten zeker een bondgenoot, maar het land heeft ook eigen belangen. Die zijn sterk verbonden met de olievoorraden, en het is niet van plan volledig te breken met een partner van de OPEC+ (Rusland) of een zeer goede klant (China). Zelfs als de nieuwe verbindingen voorgesteld door Biden hen aanzienlijk zouden helpen.
  • Het is ook opvallend dat tijdens de G20-top de Turkse president Erdogan opmerkte dat het moeilijk is om een Europees-Aziatisch verbinding te creëren zonder door zijn land te gaan. Zeker als men openlijk Rusland wil omzeilen. Toch is Turkije niet uitgenodigd om dit verdrag te ondertekenen – voorlopig.

In dit verband tekent zich een ontmoeting tussen China en de Verenigde Staten af in Malta. Er hebben al “eerlijke, substantiële en constructieve” gesprekken plaatsgevonden in aanloop naar een mogelijke ontmoeting tussen Joe Biden en Xi Jinping in november, meldt The Guardian. De huidige grote machten (Rusland is dat niet echt meer) blijven met elkaar in gesprek. Ook al plaatsen ze hun stukken op het schaakbord. Maar we mogen niet uit het oog verliezen alle partners een eigen spel spelen, met eigen banden en economische stromen. (nd/kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.