Biden benoemt voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen tot minister van Financiën

De 74-jarige Janet Yellen, die van 2014 tot 2018 voorzitter was van de Amerikaanse centrale bank, wordt financiënminister in de regering-Biden. Ze is de eerste vrouwelijke minister van Financiën in de VS.

Huidig president Donald Trump heeft dinsdag officieel het licht op groen gezet voor de transitie naar de regering van Joe Biden in januari. Die laatste maakte al enkele namen bekend om zijn kabinet te vullen.

Een van de opvallendste namen in dat rijtje is Janet Yellen. Zij volgt Steven Mnuchin op als minister van Financiën. De 74-jarige was vier jaar voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, en was de eerste vrouw aan het hoofd van de instelling. In 2018 werd ze vervangen door huidig Fed-voorzitter Jerome Powell.

Veilige keuze

Tijdens haar termijn als Fed-voorzitter was Yellen er een voorstander van om geld in de economie te pompen. Ze hield de rente historisch laag en haar passage werd gekenmerkt door meer jobcreatie. Op dit moment is ze econoom bij de Amerikaanse denktank Brookings.

Ze wordt gezien als een veilige keuze die over de partijen heen compromissen kan vinden tussen Democraten en Republikeinen. Iets dat in een economisch zware periode als de coronacrisis goed van pas kan komen.

Klimaat

De kans is groot dat ze in de smaak valt bij progressieve Democraten als eerste vrouwelijke financiënminister. In het verleden liet ze zich ook regelmatig uit over de klimaatverandering. Ze steunt een taks op CO2-uitstoot.

De markten reageren alvast tevreden op de aanstelling van Yellen. Alle Amerikaanse beurzen gaan hoger voorbeurs.

Voorts nomineerde Biden ook voormalig buitenlandminister John Kerry als speciale gezant voor het klimaatbeleid en Anthony Blinken tot minister van Buitenlandse Zaken. Blinken was Kerry’s rechterhand in zijn periode als buitenlandminister.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20