BHP Group, het grootste mijnbouwbedrijf in de wereld, heeft zijn hoogste winst ooit geboekt. Dat komt voornamelijk door de gestegen prijzen van grondstoffen.
Het bedrijf zou dit jaar al een winst van 23,8 miljard dollar hebben gemaakt, een stuk beter dan analisten hadden verwacht. Het is ook meteen de meeste winst die het bedrijf ooit kon optekenen. Het vorige record dateert van 2011, toen het 21,7 miljard dollar winst maakte.
De waarde van de aandelen van BHP schoot nadat het nieuws werd bekendgemaakt met 5,5 procent omhoog, waarna het stabiliseerde rond 40,60 Australische dollar (28,09 euro). BHP kondigde ook aan dat investeerders het hoogste dividend ooit zullen krijgen uitgekeerd, namelijk 3,25 dollar per aandeel.
Risico’s
Hoewel de resultaten van de groep beter waren dan verwacht, volgens analisten van Goldman Sachs, bestaat nog altijd het risico dat sterke valuta’s en zwakkere grondstoffenprijzen een impact kunnen hebben op mijnbouwers.
Een bijkomende risicofactor zou de Chinese vastgoedsector zijn. Die bevindt zich in een ware kredietcrisis, en als die volgend jaar niet herstelt, voorspelt dat weinig goeds voor mijnbouwers.
Chinese lockdowns
Toch zouden er ook opportuniteiten zijn voor mijnbouwbedrijven. CEO Mike Henry zei dat China’s opkomst uit de COVID-lockdowns de globale economie een duwtje in de rug zal geven. Die uitspraken deed hij ondanks het feit dat de Chinese economie het momenteel minder goed doet dan analisten hadden verwacht.
“Wij denken dat China in de komende zes tot twaalf maanden voor stabiliteit in de mondiale groei zal zorgen en een deel van de vertraging die we elders zien, zal helpen compenseren”, meent Henry. China is de belangrijkste afzetmarkt voor BHP: maar liefst 60 procent van de omzet komt uit het land.
Verdere lockdowns, een instorting van de Chinese vastgoedsector en een vertragende export zouden allemaal echter nog een risico kunnen vormen.
Productie zal stijgen
Ondanks de onzekerheid, heeft BHP plannen om fors uit te breiden. Het bedrijf plant bijvoorbeeld om meer ijzer te produceren. Het wil zo’n 330 miljoen ton per jaar ontginnen, 80 miljoen ton meer dan in 2021.
Intussen zijn er plannen om in Canada een gigantische kalimijn te openen in 2026. Daar verwacht BHP zo’n 4 miljoen ton per jaar te produceren, hoewel het mogelijk zou zijn om dat uiteindelijk te verdriedubbelen naar meer dan 12 miljoen ton.
Ten slotte wil de producent ook meer metalen ontginnen die gebruikt worden om elektrische voertuigen te produceren. Daarvoor wil het onder andere de productie van koper en nikkel opdrijven.
(fjc)