Bezos verzilvert aandelen Amazon voor 2,4 miljard dollar

Stichter Jeff Bezos heeft voor de tweede keer in korte tijd een groot pakket aan aandelen van techreus Amazon verkocht. Hij heeft zo zijn bankrekening in totaal al met 8,5 miljard dollar kunnen spijzen.

In het nieuws: Amazon maakte dinsdagavond de recente beurstransacties van enkele toplui bekend, waarbij alle aandacht uitging naar het rapport over Jeffrey P. Bezos, de stichter en vandaag uitvoerend voorzitter van de webwinkel- en cloudgigant.

  • Daaruit blijkt dat Bezos in schijven een slordige 14 miljoen aandelen heeft verkocht, aan een koers die rond 168 dollar schommelde. Daardoor kon hij circa 2,4 miljard dollar innen.
  • De verkopen volgen op gelijkaardige transacties eerder deze maand.
  • In totaal heeft Bezos 50 miljoen aandelen verkocht, wat 8,5 miljard dollar in het laatje bracht.
  • Dit is normaal gezien ook het einde van de verkoopreeks. Amazon maakte eerder dit jaar bekend dat de stichter in een tijdsspanne van een jaar 50 miljoen aandelen zou kunnen verkopen. Bezos heeft er geen gras over laten groeien.

Fiscale motieven

Meer achtergrond: Waarnemers leggen het verband met zijn recente verhuis van het noordwestelijke Seattle, de thuisbasis van Amazon, naar de volledig andere kant van de Verenigde Staten, het zuidoostelijke Miami in Florida.

  • Seattle ligt in de staat Washington, die in 2022 een belasting op meerwaarden invoerde van 7 procent. Zo’n kapitaaltaks bestaat in Florida niet.
  • Daardoor spaart de Amazon-stichter honderden miljoenen dollars aan belastingen uit.
  • Het aandeel Amazon klom in het voorbije jaar 74 procent hoger. Door nu te cashen, kiest Bezos ook deels voor zekerheid.
  • Hij blijft met ruim 938 miljoen aandelen, of zowat 9 procent van het kapitaal, wel nog altijd een belangrijke aandeelhouder van de techreus.

De grote vraag: Herinvesteren in pakweg zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin, met zijn verloofde Lauren Sanchez hun nieuwe superwoningen in Miami opfrissen, of gewoonweg oppotten? Het is voorlopig nog gissen wat Bezos met de reusachtige opbrengst van zijn aandelenverkoop gaat doen.

Meer