Hint Chinese staatstelevisie dat Xi Jinpings bewind dit jaar ten einde komt?

Het Chinese staatsmedium CCTV is vanaf 11 juli begonnen met het uitzenden van een reeks over de grootste verwezenlijkingen van president Xi Jinping. Volgens sommige Chinese internetgebruikers gebeurt dit enkel wanneer een hoge functionaris weldra zal aftreden. Mogelijk wordt Xi op het 20ste Nationale Congres van de Communistische Partij dit jaar dan toch niet verkozen. Wie zou Xi in dat geval opvolgen?

Het was de Chinese blogger Zhou Shuren (een pseudoniem) die op een Chinees sprekend internetforum dinsdag een interessante observatie deelde. De Chinese staatstelevisie CCTV kondigde deze week aan dat het zal beginnen met het uitzenden van een reeks genaamd ‘buitengewone prestaties’, waarin de belangrijkste verdiensten van Xi Jinping van de afgelopen decennia vertoond zullen worden. Een teken dat Xi weldra zal moeten aftreden als president, denkt Zhou.

“De nieuwsuitzending van 11 juli was een tikkeltje anders dan normaal. Bij het aanvangen van het 16e Nationale Congres, voor het aftreden van Jiang Zemin en bij het 18e Nationale Congres, voor het aftreden van Hu Jintao, werden ook dergelijke samenvattingen gemaakt van hun voorbije tien of dertien jaar aan de macht”, werpt Zhou op. “Het Xi-tijdperk is zijn slotperiode ingegaan”, klinkt het nog.

Officieuze leeftijdsgrens van 68 jaar overschreden

China bereidt zich momenteel volop voor op het 20ste Nationale Congres van de Communistische Partij, dat ergens in het najaar van 2022 zal doorgaan. Dat congres gaat twee keer per decennium door en gaat meestal gepaard met vergaande structurele veranderingen binnen het leiderschap van China.

Xi Jinping lijkt echter nog lang niet klaar om zijn ambt op te geven. Nadat hij in 2018 de limieten op presidentiële termijnen liet schrappen uit de grondwet, wordt verwacht dat de 69-jarige president zal aanblijven voor een derde termijn. Iets wat nog nooit eerder werd klaargespeeld door een van zijn voorgangers.

Er is nochtans een officieuze afspraak binnen de partij dat leiders die de leeftijd van 68 overschrijden, uit vrije wil aftreden. De centrale overheid berichtte echter nooit over een mogelijk vertrek van Xi. 

CCTV hint nu toch op een eventuele aftocht van Xi, tenzij de staatsmedia gewoon de opdracht kregen van het Politbureau om op te scheppen over de verwezenlijkingen van Xi in voorbereiding op het Congres.

Bovendien weet Bill Bishop, auteur van de op China gerichte nieuwsbrief Sinocism, dat Xi sinds zijn recente bezoek aan Hongkong al 12 dagen niet meer in het openbaar gezien werd. Mogelijk zou Xi in contact gekomen zijn met een door COVID besmette functionaris in Hongkong, werpt Bishop op.

Wie zou kunnen overnemen van Xi?

Verschillende experten wierpen al geregeld op dat China’s trouwe premier Li Keqiang wel eens tijdelijk de scepter van Xi zou kunnen overnemen. Li kondigde in maart aan dat zijn ambt als premier dit jaar zou aflopen, maar is schijnbaar nog niet van plan om het Chinese politieke landschap voorgoed te verlaten. 

De premier verklaarde ook dat China dit jaar wellicht zal worstelen om zijn ambitieuze economische groeidoelstelling van 5,5 procent te halen, wat zijn bedenkingen over het moeizame beleid van de regering-Xi enigszins mogelijk onderstreept.

Ook Zhou denkt dat Li een geschikte opvolger zou kunnen zijn. “Li Keqiang heeft op dit moment een relatief breed draagvlak in de partij, en hij is ook een persoon die door alle krachten in de partij kan worden geaccepteerd. Li’s tien jaar van zachtmoedigheid, het niet beledigen van mensen, en verdraagzaamheid voor het land hebben ervoor gezorgd dat hij de gunst van alle facties heeft gewonnen”, denkt de blogger.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.