Bewijst deze foto dat er leven op Mars is?

Heeft de Curiosity-rover net onthuld dat er ooit intelligent leven op Mars bestond – of nog steeds bestaat? Een opname van wat een perfect in de rots uitgehouwen deuropening lijkt te zijn, doet dat vermoeden.

Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van dit gat dat door de rover vereeuwigd is. Men zou inderdaad kunnen denken dat de vorm ervan een doorgang suggereert die door een intelligente levensvorm in de rots is uitgehouwen, en dat hij in geen geval natuurlijk is. Dit geeft aanleiding tot alle mogelijke interpretaties: is het een toegang tot een Martiaans huis, of tot een tunnel die naar het centrum van de planeet leidt? Meer is er niet nodig om menig science-fiction-schrijver te inspireren. Maar voor rationele geesten zijn er verschillende logische verklaringen voor deze rotsformatie.

Resultaat van natuurlijke gebeurtenis

De foto circuleerde op het net en heeft reacties losgemaakt, onder andere van sommige Reddit-gebruikers die met een logische verklaring kwamen: deze poort naar het centrum van Mars zou in feite alleen het resultaat zijn van ‘schuifspanning’. Dit is een kracht die vervorming van materiaal kan veroorzaken door het verschuiven langs een vlak (of vlakken) die evenwijdig lopen aan de opgelegde spanning. Overigens zou een aardbeving aan de basis kunnen liggen ervan.

Mars heeft inderdaad op 4 mei een aardbeving meegemaakt. Wetenschappers zijn nog bezig te bepalen waar de aardbeving precies plaatsvond en wat ze veroorzaakte. Deze “poort” zou ontstaan kunnen zijn als gevolg van deze aardbeving. En onze interpretatie is eigenlijk maar het resultaat van het verschijnsel pareidolia, het proces waarbij onze hersenen in landschappen een bekende vorm vinden. Het is dit verschijnsel dat ons dierlijke vormen in de wolken doet zien.

Afgeknotte visie

Verder heeft onze interpretatie van het gat vooral te maken met het feit dat de foto is ingezoomd en bijgesneden, zodat het eigenlijk lijkt op een deur van ‘standaard’-formaat. Behalve dat het in werkelijkheid niet duidelijk is hoe groot die opening in de rots is. Aan de andere kant, misschien vanuit een andere hoek, zouden we waarschijnlijk kunnen inzien dat de opening eigenlijk gesloten is en niet naar het centrum van Mars leidt.

Dit is niet de eerste keer dat een Mars-foto heeft geleid tot voorbarige conclusies over buitenaards leven. En de Rode Planeet is niet de enige met formaties die dergelijk leven doen vermoeden. De Maan was onlangs het onderwerp van een soortgelijke interpretatie na de ontdekking van een “buitenaardse hut”. Na onderzoek bleek dat de kubus in feite een eenvoudige kubusvormige steen was.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20