Bevlogen tech-ondernemer Bart Van Coppenolle zinkt weg in financieel moeras

Bart Van Coppenolle is een van de bekendste technologie-ondernemers van Vlaanderen en hoopte met het tv-platform Choice reuzen als Google of Facebook te bekampen. Maar de financiële zorgen om enkele van zijn vennootschappen brengen hem in steeds nauwere schoentjes.

Nadat eerder bekendraakte dat vier vennootschappen in zware financiële moeilijkheden zitten, meldt De Tijd dat het parket van Hasselt een strafonderzoek voert naar twee andere bedrijven van Bart Van Coppenolle en zijn kompaan Philip Vandormael. Schuldeisers zouden zich vragen stellen over de geldstromen.

Van Coppenolle zegt in een reactie aan de krant dat er geen strafbare feiten gepleegd zijn en dat ook bij de andere vennootschappen alles correct verlopen is.

Dat de serieel ondernemer in moeilijk financieel vaarwater zit, is voor het Vlaamse technologiewereldje geen echte verrassing. “Een bevlogen ondernemer die vaak zijn tijd vooruit is – en misschien wel te veel vooruit – en voor zijn projecten bereid is grote persoonlijke financiële risico’s te nemen”, zo wordt hij door een collega-entrepreneur omschreven. De vervlechting tussen privé en zakelijke belangen is wellicht wat het parket van Hasselt onder de loep neemt.

Choice

Van Coppenolle is de man achter de persoonlijke tv-gids Choice, een app die programma’s van klassieke zenders én streamingplatformen op één plaats brengt. De voorloper van Choice, Bhaalu, dateert al van een jaar of zeven geleden. Dat botste echter op verzet van de Vlaamse tv-omroepen.

Diezelfde omroepen lanceerden vorig jaar het platform Streamz, waardoor velen zich afvragen of Choice, dat sinds begin dit jaar op de Brusselse beurs genoteerd is, nog voldoende toegevoegde waarde heeft om klanten te lokken. Er zit wel talent bijeen bij Choice. José Zurstrassen, de stichter van onder meer Skynet en Keytrade, is voorzitter van de raad van bestuur. Costichter Van Coppenolle is de CEO.

Buitenbeentje

De intussen 50-jarige Van Coppenolle liet zowat twintig jaar geleden voor het eerst van zich spreken met zijn precisiemeetbedrijf Metris. De spin-off van de KU Leuven werd tot Onderneming van het Jaar 2006 verkozen en drie jaar later overgenomen door het Japanse Nikon.

De ingenieur-filosoof is een buitenbeentje onder ondernemers, omdat hij zich ook waagt aan grote vraagstukken die het runnen van bedrijven overstijgen. Zo publiceerde hij een boek over een alternatief monetair systeem.

(lb)

Meer