Beurzen maken zich op voor herstel na stevige dip

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, na een opmerkelijk herstel op Wall Street maandagavond.

IG voorziet een openingswinst van 123 punten voor de Duitse DAX, een plus van 60 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 43 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag diep in het rood geëindigd.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag verschillende oorzaken voor de koersdalingen, en de teleurstellende outlooks die bedrijven afgeven is er daar één van. Daarnaast zijn de hoge inflatie en het beleid van de centrale banken ook redenen voor lagere koersen, net als de geopolitieke ontwikkelingen. Vooral de situatie aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drukt volgens Hewson op het beurssentiment.

En ook de Chinese aanpak van het coronavirus is een punt van zorg, voegde de analist nog toe.

Een strategie van ‘buy the dip‘, die in de afgelopen jaren zo goed werkte, lijkt niet langer de oplossing, aldus Hewson.

De beurs in Moskou verloor maandag bijna 6 procent. Zondag werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wil dat families van diplomaten vertrekken uit Oekraïne, een teken dat er mogelijk een gewapend conflict op handen is. Rusland is al langer bezig met een troepenopbouw aan de grens en de NAVO stuurt nu versterkingen naar Oost-Europa.

“Escalatie naar een gewapend conflict zal waarschijnlijk voor marktvolatiliteit zorgen en mogelijk een verdere stijging van energieprijzen, wat de huidige inflatoire druk alleen maar vergroot”, aldus Russ Mould van AJ Bell.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Europese inkoopdata. De Franse dienstensector doet het in januari minder goed dan in december, terwijl er in Duitsland juist een fors herstel te zien was. In de hele eurozone vertraagde de groei.

“De activiteit vertraagde voor de tweede maand op rij”, volgens Markit. Omikron eiste zijn tol. Consumenten spendeerden aan het begin van het jaar minder, aldus econoom Chris Williamson. Toch lijkt de impact mee te vallen en dat de industrie juist beter presteert in januari, is bemoedigend volgens Williamson.

Bedrijfsnieuws

Een activistische belegger heeft een belang genomen in Unilever, melden bronnen. Zo neemt de druk op de levensmiddelenreus toe, na het mislukte overnamebod van 50 miljard Britse pond op de consumententak van GlaxoSmithKline. Het is niet duidelijk hoe groot het belang is van Trian Fund Management van Nelson Peltz. Unilever steeg ruim 7 procent in Londen.

Vodafone steeg 4,5 procent na speculatie over fusies met Three in het Verenigd Koninkrijk en Iliad in Italië.

In Parijs waren de koersenborden overwegend rood. Telecombedrijf Orange was de enige uitzondering en steeg bijna een procent.

In Frankfurt waren er helemaal geen stijgers. Delivery Hero en HelloFresh leverden rond de 8 procent in.

Philips heeft in het afgelopen jaar minder sterk gepresteerd dan verwacht, hetgeen geen verrassing meer was na de recente winstwaarschuwing van het bedrijf. Het aandeel daalde ruim 4,5 procent in Amsterdam.

Accell steeg 25,5 procent op 57,80 euro aan het Damrak nadat een consortium onder leiding van KKR een overnamebod deed van 58 euro, wat een waarde van 1,6 miljard euro betekent voor het bedrijf.

Verenigde Staten

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een lagere opening voor Wall Street.

Wall Street is maandag in het groen geëindigd na een volatiele sessie. Daarmee herstelden de indexen van stevige verliezen eerder op de dag, waarbij de Dow Jones index zo’n 1.100 punten lager stond.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade is het een cruciale week voor aandelenmarkten, onder meer vanwege het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdag op de agenda staat, maar ook de bedrijfscijfers van grote techbedrijven als Apple, Microsoft en Tesla.

Marktkenners rekenen erop dat de Fed de markt nog nadrukkelijker zal voorbereiden op een renteverhoging in maart. Beleggers verwachten vier renteverhogingen dit jaar. Economen van Goldman Sachs sluiten een verhoging bij elke beleidsvergadering in 2022 echter niet uit, als de inflatie nog verder stijgt.

Geopolitieke spanningen spelen ook een rol in het sentiment. De zorgen over een Russische invasie in Oekraïne nemen toe nu het ministerie van buitenlandse zaken in de Verenigde Staten de families van ambassadepersoneel heeft opgeroepen uit het land te vertrekken. Het Witte Huis overweegt ondertussen om troepen naar Europa te sturen.

Volgens macrostrateeg Sebastien Galy van Nordea Asset Management zouden de markten onvoorspelbaar kunnen reageren op een militair conflict en de eventuele consequenties daarvan.

Macro-economisch nieuws kon beleggers maandag niet opbeuren. De Chicago Fed National Activity Index is in december tot onder nul gedaald. De index daalde van een stand van 0,44 in november naar 0,15 negatief in december.

Verder is de economische activiteit in de Amerikaanse industrie en dienstensector in januari afgenomen. De samengestelde index kwam uit op 50,8, tegenover nog 57,0 in december. De index staat daarmee ook op het laagste niveau in anderhalf jaar.

“De forse toename in coronagevallen heeft de Amerikaanse economie bijna tot stilstand gebracht aan het begin van het jaar”, aldus econoom Chris Williamson van Markit, die wees op verdere verstoringen in de aanvoerketen.

De WTI-olieprijs sloot maandag 2 procent lager.

Halliburton heeft in het vierde kwartaal weer winst geboekt, terwijl de omzet in Noord-Amerika en internationaal groeide. De oliedienstverlener is ook positief gestemd over 2022 en rekent op een versnelling van de kasstroom en een sterkere balans. Het aandeel steeg zo’n 4 procent.

Het aandeel Kohl’s steeg bijna 36 procent na berichten over overnamebiedingen van twee geïnteresseerde partijen. Volgens de Wall Street Journal wil hedgefund Starboard Value met een consortium 9 miljard dollar betalen.

Een activistische belegger eist dat Peloton zijn CEO ontslaat. Het aandeel van de fabrikant van hometrainers is 80 procent gedaald en Blackwells Capital, met minder dan 5 procent van de aandelen, eist het hoofd van CEO John Foley. Het bedrijf zou moeten worden verkocht, zeggen bronnen. Peloton sloot zo’n 10 procent hoger.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.