De oorlogen in Oekraïne en Gaza en de economische zorgen rond China en de eurozone beletten niet dat beleggers erg optimistisch zijn.
In het nieuws: Zowel in de Verenigde Staten, Europa als in Japan worden beursrecords gebroken.
- Op de beurs van New York ging de S&P 500, ’s werelds meest gevolgde beursindex, afgelopen vrijdag voor het eerst in zijn geschiedenis door de grens van 5.000 punten. Het was ook de veertiende winstweek op vijftien weken, wat als sinds 1972 niet gebeurd is.
- Een week geleden verbrak de Amsterdamse AEX-index het record van 2021, met voor het eerst een slotkoers boven 830 punten. In Frankfurt zette de DAX-index begin deze maand het record van afgelopen december nog wat scherper.
- Ook de Japanse Nikkei-index in Tokio zit al een tijdje in de lift, ging vandaag even door de grens van 38.000 punten. Dat is de eerste keer sinds 1990.
Economisch optimisme
Meer uitleg: Wat is er aan de hand?
- “Het nieuwe indexrecord voor de S&P500 is een weerspiegeling van het aanhoudende optimisme van de beleggers wat betreft een inflatievertraging, de winsten van de bedrijven en de veerkracht van de economie”, schrijft obligatiehuis Goldwasser Exchange. “De aandelen van de techreuzen hebben zeker bijgedragen tot die prestatie van de S&P500. Met een speciale vermelding voor chipontwikkelaar Arm Holdings die op Wall Street een fenomenale klim inzette van bijna 50 procent na de publicatie van de kwartaalcijfers.”
- De vermogensbeheerders bij UBS hebben, ondanks de recente records, nog steeds een rooskleurige kijk op aandelen wereldwijd: “Volgens ons zullen aandelen in 2024 naar recordhoogtes stijgen.”
- Het optimisme over aandelen gaat hand in hand met optimisme over de wereldeconomie. “Het weer mag dan somber zijn, veel van het internationale nieuws is nog somberder. Maar fluister het: we durven te geloven dat er eindelijk wat economisch optimisme in de lucht hangt”, zo schrijven de economen bij ING.
- De hoofdreden voor die blije stemming moeten we volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski over de plas zoeken: “De Amerikaanse economie blijft ons verbazen met haar onverwachte veerkracht. Het lijkt nog steeds een klein economisch wonder – of raadsel – dat de stijging van het hele spectrum van rentetarieven voor leningen de reële economie nauwelijks heeft beïnvloed, althans nog niet.”
Hoge waarderingen
Ingezoomd: Een veelgebruikte indicator voor de waardering van aandelen is de koers-winstverhouding (K/W). Liggen die ratio’s niet stilaan aan de hoge kant?
- Misschien wel, zo schrijven UBS-beursstrategen Evan Brown en Luke Kawa, maar voor tactische beleggingen tussen 3 maanden en 1 jaar is een andere variabele veel bepalender: de winstverwachtingen en de mate waarin bedrijven die marktverwachtingen kunnen kloppen met hun definitieve kwartaalcijfers.
- “De macro-economische omstandigheden doen vermoeden dat de winstverwachtingen blijven verbeteren, en die zijn de belangrijkste bepalende factor voor het rendement over de tactische beleggingshorizon. Bovendien is de risicobereidheid niet tot extreme niveaus gestegen”, merkt UBS op.
- “Maar toegegeven, de verhoogde multiples kunnen de snelheid of de omvang van een toekomstige aandelenrally beperken. Aandelen kunnen ook vatbaarder zijn voor onvoorziene schokken“, zo houden Brown en Kawa een slag om de arm.