Beurzen bibberen voor Russische inval

Zowat alle Europese beurzen gingen maandag circa 2 procent in het rood uit vrees dat de Russische president Vladimir Poetin eerstdaags het bevel zal geven om Oekraïne binnen te vallen.

De Bel20-index verloor 1,88 procent en zakte onder de psychologische grens van 4.000 punten, tot 3.969,13 punten. Alleen Proximus slaagde erin in het groen te eindigen, de overige 19 aandelen eindigden de beursdag met koersverlies.

In de buurlanden was een gelijkaardig patroon te zien. De AEX-index in Amsterdam en de CAC40 in Parijs verloren elk iets meer dan 2 procent.

De Amerikaanse beurzen bieden geen oriëntatiepunt, omdat ze maandag gesloten zijn voor President’s Day. Pas dinsdagnamiddag zal duidelijk worden hoe de Amerikaanse beleggers de nabije toekomst tegemoet zien, na de beursdaling van vrijdag.

Goud en crypto

De prijs van goud, een traditionele vluchtbelegging bij geopolitieke spanningen, blijft maandag rond 1.900 dollar per ounce hangen. Van een verdere klim na de stijging vorige week is vooralsnog geen sprake.

De cryptomunten laten een wispelturig koersverloop zien. Bitcoin stond maandag rond 18 uur met zowat 1 procent winst op de tabellen tegenover een dag eerder, maar blijft met een koers van 38.800 dollar onder de grens van 40.000 dollar. Ethereum won 2,3 procent, tot ongeveer 2.720 dollar.

Mocht Rusland besluiten om buurland Oekraïne binnen te vallen, dan rijst een tweede vraag: hoe ver zal Poetin gaan? In een gematigd pessimistisch scenario beperkt hij zich tot het oosten van Oekraïne. Maar niemand durft uit te sluiten dat hij mogelijk tot de hoofdstad Kiev oprukt. Beursexperts waarschuwen in dat geval voor grote koersstijgingen van energieproducten zoals olie en gas.

Meer