Beursexperts waarschuwen voor een turbulent einde van het jaar

Zowel de Europese als Amerikaanse beursindexen hebben de afgelopen week wat terrein moeten prijsgeven. Oorzaak is de onzekerheid omtrent de Omikron-variant van het coronavirus. Heel wat landen, waaronder België, hebben daarom de coronamaatregelen aangescherpt. Beleggers vrezen dat dergelijke verstrengingen het economische herstel na de vorige lockdownperiodes in gevaar brengt.

26 november was één van de slechtste beursdagen van dit jaar. Die dag namen de wereldwijde indexen een diepe duik na een bericht van de Wereldgezondheidsorganisatie over een nieuwe variant van het coronavirus die mogelijk besmettelijker is dan de Delta-variant. Die variant heeft de naam Omikron gekregen.

Beurzen in het rood

Begin deze week zag het er even naar uit dat de beurzen het nieuws over een nieuwe variant te boven waren gekomen, maar dinsdag werd er een vervolg gegeven aan de neerwaartse tendens. Sinds donderdag, juist voor de verkoopgolf op de beurs, noteert de Bel20 5,7 procent lager. De Eurostoxx50 verloor tijdens diezelfde tijdspanne 5 procent.

Ook de Amerikaanse indexen doen het slechter dan een week geleden. Daarbij maken we de vergelijking met woensdag (24 november) omdat de Amerikaanse aandelenmarkt donderdag gesloten was naar aanleiding van Thanksgiving. De Dow Jones verloor 3,4 procent en de S&P500 3,5 procent. De Nasdaq moest 4,8 procent prijsgeven.

Verschillende analisten verwachten dat beleggers het hoofd zullen moeten bieden aan een turbulente beursmaand. Ryan Kelley, chief investment officer bij de vermogensbeheerder Hennessy Funds, is ervan overtuigd dat december een belangrijke maand zal zijn. “Er is nog heel wat onzekerheid. December is een maand die ons voorbereidt op wat het nieuwe jaar brengen zal”, zegt hij in interview met Forbes.

“We kunnen met zekerheid zeggen dat de beleggers geen fan zijn van onzekerheid”, merkt Michael Sheldon, chief investment officer bij de vermogensbeheerder RDM Financial Group, op in datzelfde interview. “Helaas kan het nog enkele dagen duren voordat we meer te weten komen over de nieuwe variant en wat het kan betekenen voor de economie en de markten.”

“Zoals gewoonlijk gaan veranderingen snel wanneer er een nieuwe variant is,” zegt Kelley. “De wereldeconomieën zijn nog steeds in de heropeningsfase, en Omikron zou een tegenslag kunnen zijn die bestaande problemen met de toeleveringsketen verergert, voegt hij eraan toe. “Het mag niet onderschat worden.”

Inflatie speelt beleggers parten

Ook de hoge inflatie speelt de beleggers parten. Die dwingt de centrale banken om het beleid te verstrakken. Dat zal resulteren in hogere rentes en duurdere schulden voor de bedrijven. Zij kunnen dus minder kapitaal uitkeren aan de aandeelhouders. Voorts worden vastrentende beleggingen interessanter bij een strakker geldbeleid. Op dit moment is er sprake van TINA (there is no alternative) op de financiële markten. Wie hogere rendementen nastreeft, moet beleggen, en het liefst in aandelen.

De Federal Reserve “gooide olie op het vuur” door te zeggen dat het niet langer de termen “tijdelijke inflatie” in de mond zal nemen. “Voor beleggers betekent dat het mogelijke einde van een lange en nooit geziene melt-up op de beurzen. Afscheid nemen van deze feestbeurs is niet gemakkelijk. De verlokkingen zijn groot, het vlees is zwak”, schrijft Ellen Vermogen, journaliste bij De Tijd, in een column op De Tijd.

Ze merkt daarbij op dat de Amerikaanse indexen een vertekend beeld van de realiteit geven. “Van de 3.000 ‘common stocks’, gewone aandelen, op de New York Stock Exchange kregen er zo’n 500 in de voorbije maand een klap van 25 procent of meer”, klinkt het. “Alleen, dat zie je niet in de indexen omdat die tegenwoordig een doorslagje zijn van de megacaps. De vijf grootste bedrijven maken ongeveer een vijfde van de S&P500 uit. Zolang zij standhouden, is er geen vuiltje aan de lucht.”

“Als de sell-off in de breedte overslaat naar de hogere beursregionen – de Tesla’s, Facebook’en en Apples van deze wereld – besmet dat automatisch de indexen en zitten we in een potentieel doemscenario”, waarschuwt ze.

Meer