Beurs van Hongkong trekt overnamebod op London Stock Exchange in

Beurs van Hongkong trekt overnamebod op London Stock Exchange in
epa06277707 An electronic board displays companies stock information in the trading hall of the Hong Kong Stock Exchanges and Clearing in Hong Kong, China, 20 October 2017. At the end of October 2017, the Hong Kong stock exchange will mark the end of an era when its iconic trading hall is to be scrapped because of little use as share trading becomes almost entirely electronic. The hall once hosted over 900 brokers in its heyday but is now virtually silent as trading has gone electronic. EPA-EFE/JEROME FAVRE

Het beursbedrijf Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX) gaat geen hoger bod uitbrengen om zijn Britse branchegenoot over te nemen. HKEX had met de overname de ambitie om een van de grootste financiële markten ter wereld te creëren. De bestuursleden van de London Stock Exchange Group hapten echter niet toe.

‘Het is nog steeds een aantrekkelijke overname, maar we geloven niet dat het in het belang is van onze aandeelhouders om ermee door te gaan.’ Dat meldde het beursbedrijf van Hongkong in een persbericht. HKEX deed begin vorige maand een bod van ruim 33 miljard euro op de beurs van Londen.

Vijandige overname

Het bestuur van de Britse beursuitbater stemde echter unaniem tegen. Het zag naar eigen zeggen ook geen aanleiding om in gesprek te gaan. Verschillende bestuursleden maakten zelfs gewag van een ‘vijandig overnamebod’.

HKEX meldde daarop dat het overwoog om een hoger bod uit te brengen. De deadline daarvoor was woensdag 9 oktober. Nu heeft het beursbedrijf van Hongkong dus bekendgemaakt dat het die niet zal halen.

‘De beurs van Hongkong zou zich beter concentreren op samenwerkingen met de beurs van Shanghai of Shenzhen.’

Christopher Cheung Wah-fung, parlementslid van Hongkong en vertegenwoordiger van de financiële dienstensector.

Door de combinatie van de twee beurzen zou een van ’s werelds grootste financiële markten ontstaan, meldt de South China Morning Post. Een handelsdag zou door de verschillende tijdzones 18 uur overspannen van Azië naar Europa, waardoor het een concurrentievoordeel zou hebben tegenover Amerikaanse beurzen zoals New York Stock Exchange en Nasdaq. Op die manier kon de fusiegroep reuzen zoals Saudi Aramco aantrekken. HKEX op zichzelf was al de topbestemming voor beursintroducties in zes van de afgelopen 10 jaar.

Blik naar het Oosten

Ook in de Aziatische handelsstad zelf was er weerstand tegen het overname-initiatief. ‘Als aandeelhouder wil ik niet dat de lokale beurs zijn tijd verspilt aan de zoveelste overzeese overname’ vertelt Christopher Cheung Wah-fung aan de South China Morning Post. Cheung is lid van het parlement van de Chinese autonome regio en vertegenwoordiger van de financiële dienstensector. ‘De beurs van Hongkong zou zich beter concentreren om bedrijven aan te trekken die betrokken zijn bij China’s Nieuwe Zijderoute, en samenwerken met de beurs van Shanghai of Shenzhen.’

Aziatische beleggers lijken die mening te delen. Toen bekend raakte dat het overnamebod ingetrokken werd gingen de aandelen van HKEX met 2,7 procent naar omhoog, de grootste stijging in een maand. Beursanalisten denken dat de mislukte overname een terugslag zal betekenen voor de handel tussen Oost en West. De Hong Kong Stock Exchange heeft al bekend gemaakt dat het zich meer zal richten op de Aziatische markten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00