Beter presteren op de werkvloer? Speel Fortnite of League of Legends

Uit een studie door Randstad blijkt dat het spelen van games kan bijdragen aan de ontwikkeling van zogenaamde ‘soft skills’ die nuttig zijn doorheen de hele carrière. De hr-dienstverlener voerde het onderzoek op basis van acht games.

Waarom is dit belangrijk?

Er wordt niet altijd positief bericht over videogames. Meer dan eens worden de spellen in een slecht daglicht geplaatst, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een schietpartij door een jongere. Al hebben verschillende onderzoeken inmiddels aangetoond dat gamen ook een positieve impact kan hebben op de spelers.

In het nieuws: Randstad heeft een onderzoek gevoerd bij 3.763 respondenten om na te gaan of er relaties bestaan tussen het spelen van games en het ontwikkelen van skills. De hr-dienstverlener nam daarbij twaalf zogenaamde ‘transferable skills’, waaronder leiderschap en teamwork, onder de loep.

  • Tijdens het onderzoek moesten de respondenten aangeven welke skills uit die lijst zij denken te ontwikkelen tijdens het spelen van bepaalde spellen. Vervolgens werd een diagnostische test uitgevoerd om na te gaan in welke mate die vaardigheden werden beïnvloed.
  • Wat blijkt: negen van de twaalf skills worden ontwikkeld door tenminste één (of meerdere) van de acht games te spelen: leiderschap, teamwork, communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, multitasking, doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid en zelfmotivatie.
  • De drie skills waarvoor voorlopig geen bewijs werd gevonden dat ze werden ontwikkeld zijn probleemoplossing, conflict management en time management. “Verder onderzoek moet hier duidelijkheid in brengen”, klinkt het bij Randstad. “Op basis van de theorie wordt de kans groot geacht dat hier alsnog bewijs voor wordt gevonden.”
  • Voorts toont het onderzoek aan dat zelfmotivatie (5), teamwork (4) en kritisch denken (3) de skills zijn die bij het meest aantal games worden ontwikkeld.

Opmerkelijke verschillen tussen de games

De details: Het populaire spel Fortnite – een schietspel waarbij 100 spelers het tegen elkaar opnemen – blijkt de beste game te zijn om de meeste professionele vaardigheden te ontwikkelen. Het onderzoek toont aan dat er tijdens het spelen van dat spel zes vaardigheden (communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, zelfmotivatie, doorzettingsvermogen en teamwork) worden bijgeschaafd.

  • “Echter komt Fortnite maar één keer naar voor met het sterkste verband tussen de game en de skill en dat is bij visuele waarneming”, merkt Randstad wel op. ” Dat terwijl League of Legends – een spel waarbij twee teams van vijf spelers elkaars basis moeten vernietigen – drie maal het sterkste verband kan voorleggen (leiderschap, multitasking en doorzettingsvermogen).

Kanttekening: Het is belangrijk dat een game een bepaalde doelstelling heeft. Indien die er niet is, blijkt gamen minder effectief te zijn om professionele vaardigheden te ontwikkelen.

  • Randstad haalt zogenaamde sandbox games aan als voorbeeld. Bij dergelijke spellen kom je in een open wereld terecht zonder een bepaalde doelstelling. Je bent doorgaans vrij om zelf te kiezen hoe je het spel speelt. Minecraft is daar een voorbeeld van.
  • Ook de moeilijkheidsgraad kan volgens de hr-dienstverlener een impact hebben op de verdere ontwikkeling van de professionele vaardigheden. “Het spel Zelda had tijdens ons onderzoek bijvoorbeeld negatieve impact op de besluitvaardigheid van de speler”, klinkt het. “De moeilijkheidsgraad bij dat spel stijgt zodanig snel dat mensen niet verder komen door het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, maar door wanhopig te blijven proberen totdat ze bijna toevallig een stap verder komen.”

(evb)

Meer