Bestuurslid ECB: “We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de rente een piek heeft bereikt”

Bestuurslid ECB: “We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de rente een piek heeft bereikt”
Joachim Nagel – (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)

Nadat de Europese Centrale Bank (ECB) in september de rente heeft verhoogd tot een recordniveau drukte ze op de jongste bijeenkomst de pauzeknop in. Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat de rente een piek heeft bereikt, maar dat is ver van zeker. Joachim Nagel, voorzitter van de Deutsche Bundesbank, sluit meer renteverhogingen niet uit.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB heeft in de zomer van 2022 voor de eerste keer de rente opgetrokken, na ruim een decennium van een soepel geldbeleid. Sindsdien is de depositorente met een verpletterende 450 basispunten gestegen tot 4 procent.

In het nieuws: Nagel zei tijdens een toespraak in Frankfurt dat er nog geen duidelijke signalen zijn dat de rente een piek heeft bereikt. “Hoelang die op een hoog niveau zal blijven is onduidelijk, maar er zal hoogstwaarschijnlijk niet snel een einde aan komen”, zei hij.

  • De inflatie is de voorbije maanden gezakt, maar bedraagt nog steeds 2,9 procent. Dat is bijna een procentpunt meer dan de doelstelling van de ECB. Daarenboven bestaat de kans dat het inflatiecijfer de komende periode opnieuw kan stijgen. Zo blijven de voedselprijzen hoge toppen scheren, en kan de energie-inflatie een boost krijgen wanneer de temperaturen fors zakken.
  • De ECB verwacht dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 5,6 procent om vervolgens in 2024 te zakken tot 3,2 procent. Op basis van de huidige prognoses zal de stijging van de levensduurte in 2025 beperkt blijven tot 2,1 procent
  • Nagel blijft er overigens van overtuigd dat de monetaire instelling de inflatie naar beneden kan krijgen zonder de eurozone in een recessie te storten.
    • “Het temperen van de totale vraag betekent niet noodzakelijkerwijs dat we een recessie moeten veroorzaken,” klonk het. “Ik ben optimistisch dat we een harde landing van de economie kunnen voorkomen.”

Wat zegt Christine Lagarde? De voorzitter van de ECB zei onlangs dat een rente van 4 procent in principe voldoende zal zijn om de inflatie te laten zakken tot 2 procent. Maar ze voegde er wel aan toe dat de centrale bank bereid is meer te doen, indien nodig.

  • “Het niveau waarop we ons nu bevinden zal, als we het lang genoeg volhouden – en daar kunnen we natuurlijk over discussiëren – een belangrijke bijdrage leveren aan het terugbrengen van de inflatie naar onze doelstelling van 2 procent”, klonk het tijdens een evenement van Financial Times.

Toch een te hoge depositorente?

Opmerkelijk: Nagel vindt wel dat de depositorente te hoog is. Dat is de vergoeding die de banken krijgen voor het overtollige spaarkapitaal dat ze parkeren bij de ECB. Die rente bedraagt momenteel 4 procent.

  • Volgens de voorzitter van de Deutsche Bundesbank zet die hogere vergoeding voor hun reserves de banken net aan om meer geld uit te lenen. En dat staat haaks op de huidige doelstelling van de ECB. Die wil er met het verstrakkende geldbeleid net voor zorgen dat er minder geld naar de reële economie stroomt.
  • Nagel mikt niet zozeer op een verlaging van die rente, maar stelt een andere beleidsmaatregel voor. Hij wil de reserves die de banken moeten aanhouden bij de ECB uitbreiden. Daarop krijgen ze geen vergoeding.
    • Banken zijn verplicht om 1 procent van bepaalde klantendeposito’s bij de ECB te parkeren. Tijdens de eerste dertien jaar van de euro was dat 2 procent.
    • “De minimumreserveverplichting is een beproefd monetair beleidsinstrument dat kan helpen om dit effect (banken die alsnog massaal geld uitlenen, red.) tegen te gaan”, aldus Nagel. (cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.