Beste luchthavens ter wereld: Singapore verliest toppositie, Europa niet in top 5

Skytrax stelt elk jaar een ranglijst op van de beste luchthavens ter wereld, op basis van wat hun klanten ervan vinden. Verrassing: de luchthaven Changi in Singapore, die acht jaar lang nummer één was, heeft zijn toppositie verloren. Het kan zelfs geen tweede plaats meer bemachtigen.

Singapore Changi Airport staat sinds 2013 op de eerste plaats. Dit succes was gedeeltelijk te danken aan het comfort, de eetgelegenheden, de architectuur en het weelderige decor. Maar in 2021 lijken deze talrijke troeven niet te volstaan om te worden uitgeroepen tot beste luchthaven ter wereld. Dit jaar kwam de luchthaven op de derde plaats terecht.

Dit jaar ging de eer naar het Doha Hamad International Airport. De luchthaven beklimt de ranglijst al een aantal jaren, en heeft nu de top bereikt. De luchthaven in Qatar fungeert als tussenstop voor reizigers naar New York. En deze reizigers hebben keuze te over. Volgens CNN kunnen ze profiteren van gratis rondleidingen door de stad, gratis accommodatie en eten (afhankelijk van de lengte van de tussenstop) en een VIP-transferdienst waarbij medewerkers van Qatar Airways bezoekers begroeten wanneer ze uit het vliegtuig stappen en hen vlot door de luchthaven naar hun aansluitingen leiden.

Het succes van de luchthaven van Hamad hangt ook samen met de grote investeringen die de regering van Qatar heeft gedaan in de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij Qatar Airways.

De luchthaven Haneda in Tokio eindigde net als vorig jaar op de tweede plaats. De top 5 wordt vervolledigd door twee andere Aziatische luchthavens: Incheon International Airport (bij Seoul) en Narita International Airport (bij Tokio).

Er zijn geen Europese luchthavens te bespeuren in deze top 5, in tegenstelling tot vorig jaar, toen München de vijfde plaats veroverde.

Top 10 beste luchthavens van 2021

  1. Hamad International Airport (Doha)
  2. Tokyo Haneda Airport (Tokio)
  3. Singapore Changi Airport (Singapore)
  4. Incheon International Airport (Seoul)
  5. Tokyo Narita Airport (Tokio)
  6. Munich Airport (München)
  7. Zurich Airport (Zürich)
  8. London Heathrow Airport (Londen)
  9. Kansai International Airport (Osaka)
  10. Hong Kong International Airport (Hongkong)

Deze ranglijst is samengesteld door Skytrack op basis van een wereldwijd tevredenheidsonderzoek dat tussen augustus 2020 en 2021 is uitgevoerd.

Andere categorieën

Met het coronavirus in het achterhoofd heeft Skytrax ook besloten een lijst op te stellen van 39 luchthavens die uitstekend gereageerd hebben op de pandemie door strikte hygiëne- en gezondheidsmaatregelen in te voeren. Het gaat onder meer om een aantal Europese luchthavens, zoals Madrid Barajas, Rome Fiumicino, Stockholm, Zürich, Riga en Londen Heathrow.

Skytrax rangschikt ook de properste luchthavens ter wereld. De luchthaven Haneda staat op de eerste plaats. Azië verplettert alle concurrentie in deze categorie, met negen luchthavens in de top 10. Die van Zürich is de enige uitzondering, met een negende plaats.

Incheon Airport (Seoul) wint de prijs voor de best beveiligde luchthaven. Haneda (Tokio) heeft de beste toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit, terwijl Singapore-Changi het beste personeel heeft. En Istanbul Airport heeft de prijs gewonnen voor de meest verbeterde luchthaven van de afgelopen 12 maanden.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.