Besmettingen stijgen opnieuw, motivatiebarometer op laagste peil sinds augustus

Het aantal besmettingen stijgt gestaag, maar het aantal opnames in de ziekenhuizen is dan weer licht gedaald. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers die Sciensano vrijgeeft.

Het dagelijks aantal besmettingen staat intussen op 2.254, dat is een stijging van 14 procent. Die cijfers slaan op de periode van 20 tot 26 januari. In totaal zijn er meer dan 700.000 mensen besmet geraakt met het virus in ons land.

Minder ziekenhuisopnames

Tussen 23 en 29 januari zijn er elke dag gemiddeld 120 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling van 6 procent ten opzichte van de week ervoor. Het reproductiecijfer is ook voor de tweede dag op rij gedaald en ligt nu op 0,9.

In totaal liggen er nu 1.810 patiënten in het ziekenhuis met een Covid-19-besmetting. Dat is een daling van 1 procent. Op intensieve zorgen liggen er 316 patiënten, een daling van 2 procent.

Overlijdens

Dat wil helaas niet zeggen dat er geen mensen meer sterven aan het coronavirus, al daalt ook dat aantal. Tussen 20 en 26 januari stierven er 50,3 mensen per dag, een daling van 1,4 procent ten opzichte van vorige week. In totaal vallen er al 21.018 doden te betreuren.

Elke dag krijgen er 45.214 mensen een test. Er is intussen op regeringsniveau beslist dat er bij grotere uitbraken een massale teststrategie zal worden opgesteld. De meer besmettelijke varianten van het virus zouden zo ingedijkt moeten blijven. Bij kinderen zal er nu ook sneller getest worden. Bij een positieve test worden alle nauwe contacten van een kind beschouwd als hoogrisico.

Barometer

Uit de tweewekelijkse motivatiebarometer blijkt dan weer dat de bevolking nog weinig energie heeft om zich aan de coronamaatregelen te houden. Die barometer peilt al sinds het begin van de crisis naar de, het woord zegt het, motivatie van de bevolking. Die staat nu op 41 procent, weet De Standaard.

Volgens professor Bart Vansteenkiste krijgt de bevolking te weinig zicht op versoepelingen. Daarnaast is ook het wisselvallige nieuws over de beschikbaarheid vaccins een domper op de vreugde. Vansteenkiste benadrukt dan ook dat politici mensen meer perspectief moeten geven. Desnoods in een stappenplan: dat er bijvoorbeeld bij bepaalde drempels versoepelingen komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20