Beslaglegging door schuldeisers

Als gevolg van de economische crisis komen nog altijd een heleboel mensen in financiële problemen. Zo een behoorlijk aantal van hen is zelfs sprake van beslaglegging op het loon of de uitkering. Een dergelijke sanctie heeft echter enorme gevolgen voor zowel de betrokkene als voor de werkgevers. Beslaglegging op loon is dan ook voor geen van de partijen een wenselijke situatie omdat er dan altijd gesproken kan worden van meerdere grote schulden en in de regel ook van meer dan één schuldeiser. Voor de betrokken persoon is beslaglegging op loon enorm ingrijpend en aagt gepaard met een heleboel vervelende gevolgen.

Wat is een beslaglegging?

Als er gesproken wordt van een beslaglegging dan zijn de schulden van iemand zo hoog geworden dat er een uitspraak door een rechter gedaan moet worden en een deurwaarder de schulden moet gaan innen. Gelukkig is dit slechts sporadisch aan de orde van de dag. Voordat er tot beslaglegging over wordt gegaan zul je immers al een heleboel aanmaningen hebben ontvangen en te maken hebben gehad met een incassobureau. Op het moment dat je nog altijd niet kunt betalen dan volgt er pas een beslaglegging op je loon of op je uitkering. In het kort kan beslaglegging door schuldeiser worden omschreven als.

Een of meerdere schuldeisers laten beslag leggen op je loon of je uitkering op het ogenblik dat je niet meer kunt voldoen aan je financiële verplichtingen. Bij een beslaglegging wordt er niet op heel je inkomen beslag gelegd zodat je toch nog geld overhoudt om van te leven. Iedere werkgever is bij wet verplicht om mee te werken aan een beslaglegging op je loon. Dit geldt ook voor uitzendbureaus. Het is zelfs mogelijk dat je meer dan één schulden hebt en er meerdere keren beslag op je loon wordt gelegd. Het geld dat bij de beslaglegging in wordt gehouden, wordt vervolgens verdeeld over de verschillende schuldeisers.

De duur van een beslaglegging op loon is overigens niet voor iedereen even lang, maar hangt af van de grote van je schulden en de hoogte van je inkomen. Pas als alle schulden zijn afbetaald, zal de beslaglegging worden opgeheven. In sommige gevallen kun je je ook persoonlijk failliet laten verklaren. In dat geval heb je gedurende drie jaar enkel recht op een leven op bijstandsniveau. Na deze periode zal het restant van de schulden echter kwijt worden gescholden.

De gevolgen van beslaglegging

De gevolgen van een beslaglegging mogen niet worden onderschat. Aanvankelijk zullen je schulden namelijk hoger worden omdat je ook de gerechts- en deurwaarderskosten bij je schuld op worden geteld. Tevens zal het gerechtelijk vonnis ook aan je werkgever overhandigd worden zodat ook deze ziet waar je schulden hebt gemaakt. Doordat je meer verdient dan je feitelijk gedurende een langere periode in handen krijgt, kan de motivatie om te werken bovendien sterk dalen. Het hebben van schulden brengt zorgen met zich mee waardoor je lichamelijke klachten kunt ontwikkelen zoals:

  • slapeloosheid,
  • stress,

Voordat er beslag gelegd is op je loon heb je vaak al langere tijd getracht om het ene gat met het andere te dichten. Als dan blijkt dat je financiële situatie nog schrijnender is geworden kan dit je behoorlijk frustreren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.