Turkse beschuldigingen tegen Gülen bleken vals

De AKP beschuldigde Fetullah Gülen binnen enkele uren na de mislukte militaire staatsgreep daarvan de aanstoker te zijn. Het beweerde de dag erna bewijzen te hebben. Enkele weken later werd met veel omhaal een enorm volume aan ‘informatie’ over die vermeende betrokkenheid van Gülenisten naar Washington gestuurd. Maar nu wordt toegegeven dat er nog steeds geen enkel bewijs is.John Hopkins van Foreign Policy schreef daarover (hier):

“Turkije geeft toe dat het nog geen enkel bewijs naar Washington stuurde dat Fethullah Gülen in verband brengt met de mislukte couppoging van 15 juli, ondanks de steeds bozer klinkende oproep van Ankara aan de VS om de in Pennsylvania wonende geestelijke uit te leveren, of een ernstige verslechtering van de diplomatieke relaties te riskeren.” (onze vertaling).

De Turkse overheid probeert nog wel de schijn op te houden. Ondanks eerdere beweringen, die stuk voor stuk niet hard gemaakt werden, zullen de bewijzen nog moeten volgen, zoveel wordt nu expliciet toegegeven. Hopkins:

“In een verklaring van Naci Aydan KaramanoÄŸlu, de woordvoerder van de Turkse ambassade, aan Foreign Policy, stelde deze dat bewijs van Gülens betrokkenheid bij de coup ’ten gepaste tijde’ zal voorgelegd worden”.

De chronologie is dus gemakkelijk samen te vatten: enkele uren na de mislukte (mini-)staatsgreep wist de AKP al met grote zekerheid dat Gülen er achter zat. Eén dag erna begon een ware pogrom tegen echte en vermeende Gülenisten. Die werden in grote getale ontslagen en gearresteerd. De teller staat ondertussen op vele tienduizenden ontslagen en enkele tienduizenden gearresteerden. Ook directies van privé-bedrijven (buiten de media) werden met harde hand opgepakt. En de Europese AKP-aanhangers lanceerden een massaal gesteunde professionele en commerciële boycot tegen gekende aanhangers van Gülen. Militairen vormen slechts een klein deel van de vervolgden (minder dan één tiende).Tienduizenden vervolgd, maar ondertussen, zes weken later, is Erdogan nog steeds niet in staat ook maar één bewijsstuk te leveren, al belette hem niet dat om al die tijd luidkeels de uitlevering van Gülen te eisen.De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist nu dat de VS partij moeten kiezen: Gülen of Turkije. Die keuze lijkt me ondertussen, bij zulke monstervervolgingen zonder énig bewijs, klaar en duidelijk. Waarop wachten onze Europese regeringen nog?

Turkije en de NAVO

En voor wie nog illusies koestert over de strategische waarde van Turkije voor de NAVO, kijk gewoon naar de laatste rondjes te velde: Turkije valt zogenaamd de IS aan, maar tegelijk ook de Syrische Koerden. Die moeten zich dringend terugtrekken uit gebieden die ze op de IS veroverd hadden. Die moeten blijkbaar dan overgelaten worden aan het schimmige Vrije Syrische Leger, een wanordelijke groep waarvan veel leiders en vechters blijkbaar dezelfde islamistische normen en waarden delen als de IS, en die de éne dag lid ziijn van deze of gene islamistische terreurgroep, in alliantie met de IS of met Al Nusra of zo, en de andere van een zogenaamd ‘bevriende’ organisatie die dan de extremisten zou bestrijden.In scherp contrast daarmee kwam Turkije niet tussenbeide toen, één jaar of zo geleden, de IS het de Koerden rond Kobane zeer lastig maakte en de IS een zeer lang stuk grens met Turkije controleerde. Koerdische doden, die vielen er al massaal onder Turks vuur, maar islamistische doden? Op het einde van de dag behoudt Turkije de controle over de aanvoer- én afvoerlijnen van en naar de IS en haar streng-islamistische bondgenoten.Misschien moeten onze regeringen Biden eens vragen een cursus te geven over eerlijke en duidelijke communicatie. Biden schreef vorige woensdag een stukje in het Turkse Milliyet waarin hij expliciet stelde dat de VS nog steeds geen enkel zulk bewijs ontvangen hebben.

Oorspronkelijke citaten

PS: Oorspronkelijke citaten van John Hopkins:

“Turkey is conceding it has not sent any evidence to Washington linking Fethullah Gulen to the failed July 15 coup attempt, despite increasingly angry calls by Ankara for the United States to extradite the Pennsylvania-based cleric or suffer a severe downgrade in diplomatic relations.”“In a statement to Foreign Policy, Turkish Embassy spokesman Naci Aydan KaramanoÄŸlu said evidence linking Gulen to the coup ‘will be submitted in due time.’”


De auteur Luc Ryckaerts is adviseur in een internationale organisatie en Brusselse VlamingDeze opinie vertolkt enkel de mening van de auteur en verscheen eerder op De Bron.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20